Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Manatka" <manatka_NO_SPAM@gazeta_NO_SPAM_.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupy krewetkowe itp
Date: Tue, 11 Nov 2003 00:08:01 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 27
Message-ID: <boqmro$16t$1@inews.gazeta.pl>
References: <bog1mk$s44$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: as2-23.swic.dialup.inetia.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1068555960 1245 195.114.179.23 (11 Nov 2003 13:06:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 11 Nov 2003 13:06:00 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-User: manatka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179035
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Maciuros" <m...@p...pl> napisał w wiadomości
news:bog1mk$s44$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
> Ostatnio zasmakowały mi zupy, które podają w orientalnych restauracjach.
> Chciałbym zrobić coś takiego w domku. Najbardziej zależy mi na krewetkowej
i
> krabowej.
> z góry dziękuję i pozdrawiam
Krabowa robie tak:
Przygotowuje wywar z warzyw (lub rozpuszczona kostke rosolowa). Gotuje w tym
pokrojone w cienkie paseczki grzyby chinskie. Gdy grzyby juz sa zjadliwie
miekkie, dodaje, pokrojone w mniej wiecej 1,5 centymetrowe odcinki, paluszki
krabowe surimi. Gdy paluszki zaczynaja puchnac dodaje do zupy rozpuszczona w
zimnej wodzie make ziemniaczana (ok. plaskiej malej lyzeczki). Rozbeltuje
jajo lub pol i wlewam na to wszystko,energicznie mieszajc, najlepiej
trzepaczka-miotelka, aby powstaly takie niteczki imitujace drobny makaron.
Zupe doprawiam sosem sojowym i sosem chilli (vifon), posypuje drobno
pokrojonym koperkiem.
Pozdrawiam :)
--
Manatka
|