Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
s.ipartners.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!news-spur1.maxwell.syr.ed
u!news.maxwell.syr.edu!sn-xit-03!sn-xit-06!sn-post-01!supernews.com!corp.supern
ews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zurawina do mies - pytanie
Date: Thu, 25 Sep 2003 10:40:06 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <bks1nk$1nhh$1@foka1.acn.pl> <bkv0o2$3dv$1@atlantis.news.tpi.pl>
<bkv5j0$2qr1$1@foka1.acn.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 32
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174452
Ukryj nagłówki
GoniaP wrote:
>
> > Ja w tym roku robilam zurawine pierwszy raz.
> > Przepis uslyszalam w TV.
> > 1 kg owoców na 1 kg cukru zelujacego
> > zurawine umyc i osuszyc, zemlec w maszynce, wrzucic do garnka i zagotowac z
> > cukrem.
> > Dalam troche mniej cukru niz w przepisie. Gorace wsadzac do sloików,
> > zakrecic i postawic do góry dnem az ostygnie.
> > Wyszlo pyszne. Najlepiej smakuje do serka wyprazanego, ale nie wiem czy
> > nadaje sie do miesa.
>
> Dzieki za przepis.
> Ale ja raczej bym nie mielila zurawiny. O wiele bardziej wolalabym, zeby
> byly cale owocki. Takie bardziej mi sie podobaja i wizualnie i smakowo
> :) Wydaje mi sie, ze jakby tego nie mielic tylko ugotowac poprostu z
> cukrem (zelujacym albo z dodatkiem zelatyny) to tez bedzie pyszne.
> Ale wlasnie chodzilo mi o proporcje cukru do owocow. No cos, trzeba
> robic na wyczucie.
>
> Dzieki, pozdrawiam
> Gosia
Zurawiny mozna robic bez zelfiksa. 1 kg zurawin umiescic w garnkum dodac
250 ml wody i 1/2 kg cukru. Doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym
gazie, az wiekszosc zurawin popeka, okolo 20 minut. Przelac gorace do
sloikow i zakrecic. Taka zurawina nadaje sie do mies, szczegolnie
pieczeni, np. z indyka, czy pieczonej szynki. Rozwniez swietna dodana do
brie zapiekanego w ciescie.
Magdalena Bassett
|