Data: 2003-09-25 17:30:22
Temat: Re: zurawina do mies - pytanie
Od: "Maciek Perek" <p...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jak chcesz zrobić z całymi owocami to musisz dłużej dotować bo są twarde i
dość grubą skórkę mają.
Poza tym są cierpko-gorzkawe to dlatego że mają dużo wit. C, dlugie
gotowanie pozbawia witamin.
Takie owoce najlepiej gotować w naczyniach emaliowanych, bo nierdzewne
uwalniają nikiel jak gotuje się w nich kwaśne owoce i warzywa.
Powodzenia
Daj znać jak Ci wyjdzie
Marta
Użytkownik "GoniaP" <N...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bkv5j0$2qr1$1@foka1.acn.pl...
> > Ja w tym roku robilam zurawine pierwszy raz.
> > Przepis uslyszalam w TV.
> > 1 kg owoców na 1 kg cukru zelujacego
> > zurawine umyc i osuszyc, zemlec w maszynce, wrzucic do garnka i
zagotowac z
> > cukrem.
> > Dalam troche mniej cukru niz w przepisie. Gorace wsadzac do sloików,
> > zakrecic i postawic do góry dnem az ostygnie.
> > Wyszlo pyszne. Najlepiej smakuje do serka wyprazanego, ale nie wiem czy
> > nadaje sie do miesa.
>
>
> Dzieki za przepis.
> Ale ja raczej bym nie mielila zurawiny. O wiele bardziej wolalabym, zeby
> byly cale owocki. Takie bardziej mi sie podobaja i wizualnie i smakowo
> :) Wydaje mi sie, ze jakby tego nie mielic tylko ugotowac poprostu z
> cukrem (zelujacym albo z dodatkiem zelatyny) to tez bedzie pyszne.
> Ale wlasnie chodzilo mi o proporcje cukru do owocow. No cos, trzeba
> robic na wyczucie.
>
> Dzieki, pozdrawiam
> Gosia
>
|