Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [1]

Grupy

Szukaj w grupach

 

Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [1]

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-02-29 12:17:26

Temat: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [1]
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

====
Mam nadzieję, że Joanna udzieli mi licencji na "relację na żywo" :-}

Kupiłem wczoraj ładną, prawie dwukilogramową karkówkę. Delikatnie ją
zabejcowałem na noc w w marynacie z czosnku, sosu sojowego, liści laurowych,
gorczycy, octu winnego.
Dzisiaj mięso naszpikowałem czosnkiem, posoliłem, popieprzyłem. Obsmażyłem
na świeżo wytopionym smalcu na mojej nowej patelni żeliwnej (cudo!), po czym
obsypałem tymiankiem i majerankiem. Włożyłem do brytfanny, przykryłem i do
piekarnika (12.00). Wcześniej ustawiłem najmniejszy ogień jaki się dało.
I tu mam mały problem z ustawieniem temperatury 90C. Mam w sumie trzy
termometry i każdy pokazuje coś innego! Ten wbudowany w drzwiczki kuchenki -
ok.130C. Termometr do wody o zakresie 100C, umieszczony w brytfannie (w
sosie) teraz, po godzinie pieczenia wskazuje 79C, a termometr o zakresie do
180C umieszczony obok brytfanny, ale na zewnątrz - 110C.
Chyba jest za gorąco. Ognia nie da się już bardziej zmniejszyć, więc będę
regulował temperaturę delikatnie uchylając drzwiczki piekarnika.
Wstępnie zakończenie pieczenia planuję na 16-16.30.

waldek
=====


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-02-29 12:22:43

Temat: Re: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [1]
Od: "joanna" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c1sl7k$4hm$1@inews.gazeta.pl...
> Chyba jest za gorąco. Ognia nie da się już bardziej zmniejszyć, więc będę
> regulował temperaturę delikatnie uchylając drzwiczki piekarnika.
> Wstępnie zakończenie pieczenia planuję na 16-16.30.
Załóżę się, że wyjdzi Ci cos niejadalnego.
joanna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-29 12:45:12

Temat: Re: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [1]
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 2004-02-29 at 13:22, joanna wrote:
> Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:c1sl7k$4hm$1@inews.gazeta.pl...
> > Chyba jest za gorąco. Ognia nie da się już bardziej zmniejszyć, więc będę
> > regulował temperaturę delikatnie uchylając drzwiczki piekarnika.
> > Wstępnie zakończenie pieczenia planuję na 16-16.30.
> Załóżę się, że wyjdzi Ci cos niejadalnego.
> joanna

O co? (proponuje o glowe)

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-29 13:00:37

Temat: Re: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [1]
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 2004-02-29 at 13:17, waldek wrote:
> ====
> Mam nadzieję, że Joanna udzieli mi licencji na "relację na żywo" :-}
>
> Kupiłem wczoraj ładną, prawie dwukilogramową karkówkę. Delikatnie ją
> zabejcowałem na noc w w marynacie z czosnku, sosu sojowego, liści laurowych,
> gorczycy, octu winnego.
> Dzisiaj mięso naszpikowałem czosnkiem,

Wladyslaw Cie za ten czosnek wyklnie, zobaczysz ;)

A ja dzis robie schab srodkowy, duszony. Naszpikuje go dla odminy
gwozdzikami, obsmaze na brazowo, podleje cydrem, dorzuce gore cebuli i
bede dusic tak ze 2 godziny. Cebule pozniej przetre i zageszcze nia sos.
Najlepiej byloby to podac z kluskami slaskimi alibo kopytkami, ale byly
niedawno, wiec tym razem tylko z jakas fikusna salata.

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-29 13:11:59

Temat: Re: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [1]
Od: "joanna" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1078058336.11289.21.camel@cosmos...
> A ja dzis robie schab srodkowy, duszony. Naszpikuje go dla odminy
> gwozdzikami,
Proponuje od razu hufnale.
joanna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-29 13:13:29

Temat: Re: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [1]
Od: "joanna" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1078058360.11694.23.camel@cosmos...
> O co? (proponuje o glowe)
O czyją głowę?
Dostanie nesmaczny niejadalny puc.
Niejadalny to nie znaczy, że go się nie da zjeść. Ostatecznie w obozach
ludzie jedli zywe ludzkie mięso.
joanna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-29 13:47:40

Temat: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [2]
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

====
Dochodzi trzecia godzina pieczenia. W brytfannie bez zmian, to znaczy sosu
nie przybywa, ani nie ubywa. Wniosek wyciągam taki, że mięso nie puszcza
soków. Może to jest tajemnica przyszłej delikatności i kruchości (mam
nadzieję :-)? A może jest za zimno? Okaże się.
Temperatura ustabilizowała się na niecałe 100C wewnątrz brytfanny, ale zanim
do tego doszedłem musiałem długo eksperymentować z wielkością uchylania
drzwiczek piekarnika. Termometr zewnętrzny cały czas pokazuje 120-130C.

waldek
====


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-29 13:49:28

Temat: Re: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [2]
Od: "joanna" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c1sqgq$o34$1@inews.gazeta.pl...
> ====
> Dochodzi trzecia godzina pieczenia. W brytfannie bez zmian, to znaczy sosu
> nie przybywa, ani nie ubywa. Wniosek wyciągam taki, że mięso nie puszcza
> soków. Może to jest tajemnica przyszłej delikatności i kruchości (mam
> nadzieję :-)? A może jest za zimno? Okaże się.
> Temperatura ustabilizowała się na niecałe 100C wewnątrz brytfanny, ale
zanim
> do tego doszedłem musiałem długo eksperymentować z wielkością uchylania
> drzwiczek piekarnika. Termometr zewnętrzny cały czas pokazuje 120-130C.
Nie przejmuj się w obozach ludzie jedli surowe ludzkie mięso. A w
ostateczności dasz to co robisz bezdomnym.
joanna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-29 13:50:15

Temat: Re: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [1]
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Załóżę się, że wyjdzi Ci cos niejadalnego.
====
Liczę się z tym. Jak już pisałem, jest to eksperyment. Dodatkowym
utrudnieniem jest brak precyzyjnej regulacji temperatury w tak niskim
zakresie. Ale zobaczymy za ok. 2 godziny.

waldek
====


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-29 13:52:33

Temat: Re: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [1]
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 2004-02-29 at 14:13, joanna wrote:
> Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:1078058360.11694.23.camel@cosmos...
> > O co? (proponuje o glowe)
> O czyją głowę?
> Dostanie nesmaczny niejadalny puc.
> Niejadalny to nie znaczy, że go się nie da zjeść. Ostatecznie w obozach
> ludzie jedli zywe ludzkie mięso.
> joanna

A to czemu???? Sprawdzalas, probowalas? Kilka osob na tej grupie tak i
chwalily metode.

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Bigosik :)
shake waniliowy
rolada-rady
Zabie udka
martineau brandy - 19 letnie minimum, ile moze byc warte?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »