Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <x...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [1]
Date: Sun, 29 Feb 2004 13:17:26 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 23
Message-ID: <c1sl7k$4hm$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-2685.wroclaw.dialog.net.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1078057012 4662 62.87.143.125 (29 Feb 2004 12:16:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 29 Feb 2004 12:16:52 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:193437
Ukryj nagłówki
====
Mam nadzieję, że Joanna udzieli mi licencji na "relację na żywo" :-}
Kupiłem wczoraj ładną, prawie dwukilogramową karkówkę. Delikatnie ją
zabejcowałem na noc w w marynacie z czosnku, sosu sojowego, liści laurowych,
gorczycy, octu winnego.
Dzisiaj mięso naszpikowałem czosnkiem, posoliłem, popieprzyłem. Obsmażyłem
na świeżo wytopionym smalcu na mojej nowej patelni żeliwnej (cudo!), po czym
obsypałem tymiankiem i majerankiem. Włożyłem do brytfanny, przykryłem i do
piekarnika (12.00). Wcześniej ustawiłem najmniejszy ogień jaki się dało.
I tu mam mały problem z ustawieniem temperatury 90C. Mam w sumie trzy
termometry i każdy pokazuje coś innego! Ten wbudowany w drzwiczki kuchenki -
ok.130C. Termometr do wody o zakresie 100C, umieszczony w brytfannie (w
sosie) teraz, po godzinie pieczenia wskazuje 79C, a termometr o zakresie do
180C umieszczony obok brytfanny, ale na zewnątrz - 110C.
Chyba jest za gorąco. Ognia nie da się już bardziej zmniejszyć, więc będę
regulował temperaturę delikatnie uchylając drzwiczki piekarnika.
Wstępnie zakończenie pieczenia planuję na 16-16.30.
waldek
=====
|