Data: 2004-02-29 12:17:26
Temat: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [1]
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
====
Mam nadzieję, że Joanna udzieli mi licencji na "relację na żywo" :-}
Kupiłem wczoraj ładną, prawie dwukilogramową karkówkę. Delikatnie ją
zabejcowałem na noc w w marynacie z czosnku, sosu sojowego, liści laurowych,
gorczycy, octu winnego.
Dzisiaj mięso naszpikowałem czosnkiem, posoliłem, popieprzyłem. Obsmażyłem
na świeżo wytopionym smalcu na mojej nowej patelni żeliwnej (cudo!), po czym
obsypałem tymiankiem i majerankiem. Włożyłem do brytfanny, przykryłem i do
piekarnika (12.00). Wcześniej ustawiłem najmniejszy ogień jaki się dało.
I tu mam mały problem z ustawieniem temperatury 90C. Mam w sumie trzy
termometry i każdy pokazuje coś innego! Ten wbudowany w drzwiczki kuchenki -
ok.130C. Termometr do wody o zakresie 100C, umieszczony w brytfannie (w
sosie) teraz, po godzinie pieczenia wskazuje 79C, a termometr o zakresie do
180C umieszczony obok brytfanny, ale na zewnątrz - 110C.
Chyba jest za gorąco. Ognia nie da się już bardziej zmniejszyć, więc będę
regulował temperaturę delikatnie uchylając drzwiczki piekarnika.
Wstępnie zakończenie pieczenia planuję na 16-16.30.
waldek
=====
|