Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [1]

Grupy

Szukaj w grupach

 

Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [1]

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-02-29 17:38:22

Temat: Re: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [2]
Od: "ścierwo" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:1815013093.20040229183226@yahoo.com...
> Le dimanche 29 février 2004 ŕ 16:10:08, joanna a écrit :
>
>
> > Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> > news:1078064747.11694.56.camel@cosmos...
> >> Myslisz, ze to kolejny troll? Na poczatku wydawala sie byc calkiem
> >> normalna osoba...
> > Bardzo proszę nie wycierać mną klawiatur.
> > joanna
>
> Popatrz dzdzu, a ja ciebie nie rozpoznalam ;-)
>
> ps. zazwyczaj mi sie udaje, ha !
>
Ja tez bym siebie nie rozpoznała.
ziuta

--
----- Original Message -----
From: "Magdalena Bassett" <m...@o...com>
Sent: Thursday, February 12, 2004 8:07 PM
"to otwarta grupa i skoro ja moge tu pisac, to i scierwo tez moze."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-02-29 17:39:56

Temat: WEZWIJCIE KARETKE POGOTOWIA - pieczenie mięsa w 80C [5]
Od: "ścierwo" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c1t4e2$4ma$1@inews.gazeta.pl...
> ====
> Wszystko gotowe! Zabieram się do krojenia i degustacji(?).
WEZWIJCIE KARETKĘ POGOTOWIA.
Eksperyment się nie powiódł.
ziuta

--
----- Original Message -----
From: "Magdalena Bassett" <m...@o...com>
Sent: Thursday, February 12, 2004 8:07 PM
"to otwarta grupa i skoro ja moge tu pisac, to i scierwo tez moze."



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-29 18:07:37

Temat: Re: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [6]
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

====
I już po wszystkim :-}
Pieczeń w trakcie krojenia na plastry tryskała sokiem. Była mięciusia.
A samo mięso? Naprawdę rewelacja. Polecam wszystkim! Delikatne, niezwykle
soczyste, rozpływające się w ustach. Gdyby nie żyłki tłuszczu, można by
powiedzieć, że to najlepsza polędwica. Żona, która za tłustymi pieczeniami
nie przepada, pierwszy raz w życiu poprosiła o dokładkę. Sos czosnkowy był
trafiony w dziesiątkę. Za to kapusta zasmażana, mimo że sama w sobie
smaczna, okazała się jako dodatek zupełnym niewypałem - mięso było zbyt
delikatne. Teraz myślę, że nawet zwykła mizeria byłaby odpowiedniejsza. Sos
pieczeniowy, mimo, że samodzielnie był odpowiednio słony, to na talerzu,
trzeba było jednak mięso nieco dosolić.
Jeśli chodzi o przyprawy, to koncepcja ograniczenia ich ilości, przy tak
długim pieczeniu, była dobra. Jedyne, czego żałuję, to że nie podlałem
całości winem. Brakowało mi tego posmaku. Ale to głupie wino wzięło i wypiło
się wczoraj ;-}

Z 1,95kg surowego mięsa po upieczeniu zostało 1,82kg - wyjątkowo dużo.
Połowy już nie ma. Drugą połowę przechowam do jutra z zamiarem kanapkowym.
Sprawdzę, jak się zachowa po stężeniu i leżakowaniu przez noc w lodówce -
czy zachowa swoją dobroć. Poinformuję jutro.

Cały czas obawiałem się o temperaturę w piekarniku. Miałem trzy różne
pomiary! W końcu zdecydowałem, że istotna jest temperatura wewnątrz
brytfanny i na niej się skupiłem. Chyba dobrze zrobiłem. Utrzymywałem ją w
granicach 75C-98C (na zewnątrz była cały czas pomiędzy 110C a 130C). Wahania
wynikały z prób dobrania właściwej szczeliny w uchylonych drzwiczkach
piekarnika. Odczyty robiłem co pół godziny. Teraz już wiem jak to powinno
wygląać i następnym razem termometry nie będą mi już potrzebne.

Na dzisiaj koniec tej długiej relacji. Trwało to sześć godzin. Uff! Ale było
warto.

Sceptykom zaś życzę: więcej wiary!

waldek
====




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-29 18:15:24

Temat: PEŁNY SUKCES MEDIALNY/Re: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [6]
Od: "ścierwo" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Z ŻONĄ W TLE.
ziuta

--
----- Original Message -----
From: "Magdalena Bassett" <m...@o...com>
Sent: Thursday, February 12, 2004 8:07 PM
"to otwarta grupa i skoro ja moge tu pisac, to i scierwo tez moze."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-29 18:58:39

Temat: Re: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [6]
Od: "zytka" <z...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c1t9o8$pn4$1@inews.gazeta.pl...
> ====
> I już po wszystkim :-}
> Pieczeń w trakcie krojenia na plastry tryskała sokiem. Była mięciusia.
> A samo mięso? Naprawdę rewelacja. Polecam wszystkim!

Waldku, dzięki za relację. Bardzo mi się podobała. Może sama
spróbuję w ten sposób upiec mięso, tylko ze trzeba mieć dużo czasu, a z tym
trudno. To fajny pomysł takie sprawozdanie "krok po kroku". W tym badziewiu,
jakie teraz dominuje na tej grupie, Twoja wypowiedż jest jedną z nielicznych
wartą zainteresowania.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-29 19:11:24

Temat: Re: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [6]
Od: "ścierwo" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "zytka" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c1tcua$21u$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Waldku, dzięki za relację. Bardzo mi się podobała.
Nam też, ale Duszczyńska jest lepsza, bo podaje prawdziwą relację.
> To fajny pomysł takie sprawozdanie "krok po kroku".
Waldi sam to wymyślił;-)
> W tym badziewiu,jakie teraz dominuje na tej grupie, Twoja wypowiedż jest
jedną z nielicznych
> wartą zainteresowania.
Ale to właśnie jest badziewie, ta cała nieprawdziwa relacja.
ziuta

--
----- Original Message -----
From: "Magdalena Bassett" <m...@o...com>
Sent: Thursday, February 12, 2004 8:07 PM
"to otwarta grupa i skoro ja moge tu pisac, to i scierwo tez moze."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-29 23:11:26

Temat: Re: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [1]
Od: "Wojti" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Brawo.Waldek zrobił rzecz fenomenalną.Zrobił coś co powinno się robić tak
jak należy. W/g badań wszystkie mięsa powinny byc pieczone w temp ok
80oC.Tak tak to nie pomyłka.Wszystie substancje odżywcze i zapachowe
(estery)pozostają tam gdzie mają być.Jedyna wada to czas. Ale dla miłośników
kuchni chyba to nie jest przeszkodą.

Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-01 06:32:17

Temat: Re: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [1]
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <c1trj0$75g$1@news.onet.pl> Wojti wrote:
>
> Brawo.Waldek zrobił rzecz fenomenalną.

Nie przesadzasz trochę?

> Zrobił coś co powinno się robić
> tak jak należy. W/g badań wszystkie mięsa powinny byc pieczone w temp
> ok 80oC.

Nie tyle "powinny", co moogą by- w takiej tempersturze pieczone (a także
gotowane), z określonymi rezultatami. Jednak spróbuj tak zrobić np.
krwistą pieczeń wołową. ;-)

> Tak tak to nie pomyłka.Wszystie substancje odżywcze i
> zapachowe (estery)

Chodzi Ci chyba o estry? ;-) Estera to żeńskie imię żydowskie. A estry, (
jak mnie uczono w szkole), to związki kwasów i alkoholi lub fenoli,
między innym tłuszcze.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-01 07:16:19

Temat: Re: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [1]
Od: "Marianka" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Trudno mi uwierzyć, że to wszystko prawda... Przecież każdą pieczeń kroi się
dopiero wtedy, gdy jest dobrze schłodzona. A ty zabrałeś się do jedzenia prawie
od razu... i co, ładnie Ci się pokroiło... w tym momencie przyszła mi do głowy
myśl, że ten cały opis na żywo, to radosna twórczość. Czy nie mam racji... a
może coś z moją głową nie tak? Pozdrawiam! Marianka
>
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-01 07:27:53

Temat: Re: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [7]
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

====
Poranne kanapki z pieczoną karkówką.
Mięso nie straciło wilgoci, nadal jest miękkie i sprężyste. Z pewnością nie
są to wyschnięte, wiórowate plasterki, jak ktoś niedawno opisywał tu problem
ze swoimi pieczeniami.

waldek
====


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5 . 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Bigosik :)
shake waniliowy
rolada-rady
Zabie udka
martineau brandy - 19 letnie minimum, ile moze byc warte?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »