Data: 2001-02-15 12:10:55
Temat: Rolada serowa
Od: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info)
Pokaż wszystkie nagłówki
> >
> >A pamietasz przepis na ta rolade ?
> >Ja tez kiedys taka robilam, ale juz dawno i nie pamietam jak...
A ja pamietam:
Duzy kawal sera (uzywam salami, dlugosc ok. 25 cm., to jest troche
ponad kilogram, ale chodzi glównie o to, zeby byl bez dziur) zawijam w
worek foliowy (bezbarwny!!!) i wrzucam do wody o temperaturze troche
ponizej wrzenia. Trzymam go tak ok. 20 min., sprawdzam w tzw.
miedzyczasie
czy mi sie nie rozpackowuje ;-), wyjmuje z wody i worka, walkuje na
prostokatny
placek grubosci 1-1,5 cm.
Równiez w miedzyczasie produkuje nadzienie - ok. 20 dag. serka
topionego
mieszam z tym, co mi w rece wpadnie, czyli siekane jajo na twardo i
szczypiorek;
podsmazane, drobniutko pokrojone pieczarki z cebulka (do tego dodaje
nieco
sosu/koncentratu pomidorowego, bo inaczej ma nieapetyczny, bury
kolor);
makrele wedzona (pozbawiona osci ;-)), doprawiam do smaku (zawsze duzo
pieprzu),
rozsmarowuje mase po lekko jeszcze cieplym placku serowym, zwijam
ciasno, owijam
folia spozywcza i do lodówki na noc.
Pychotka do kanapek i piwka!
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|