| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-03-21 20:57:26
Temat: Russian CreamW niektorych restauracjach spotkalam sie z takim deserem, nazywaja go tu
Russian Cream:
1/2 i 1/2 smietanka i smietana (proporcjonalnie), 1 lyzka cukru na 1/4
szklanki, 1 lyzeczka wanilii na szklanke, wymieszac.
W szklanych pucharkach nalac 1/3 tej mieszanki, nastepnie 1/3 malin (czy
czarnych jagod, jerzyn, wisien, albo jakiejkolwiek mieszanki miekkich
owocow), a na wierzch 1/3 mieszanki smietanowej. Po godzinie schlodzenia
jest to przepyszny deser. W krajach cywilizowanych (nie u nas) mozna
dostac creme fraiche, wtenczas nie trzeba sie bawic z mieszaniem
smietan.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-03-21 21:52:09
Temat: Re: Russian Cream
Magdalena Bassett wrote:
>
> W niektorych restauracjach spotkalam sie z takim deserem, nazywaja go tu
> Russian Cream:
> 1/2 i 1/2 smietanka i smietana (proporcjonalnie), 1 lyzka cukru na 1/4
> szklanki, 1 lyzeczka wanilii na szklanke, wymieszac.
> W szklanych pucharkach nalac 1/3 tej mieszanki, nastepnie 1/3 malin (czy
> czarnych jagod, jerzyn, wisien, albo jakiejkolwiek mieszanki miekkich
> owocow), a na wierzch 1/3 mieszanki smietanowej. Po godzinie schlodzenia
> jest to przepyszny deser. W krajach cywilizowanych (nie u nas) mozna
> dostac creme fraiche, wtenczas nie trzeba sie bawic z mieszaniem
> smietan.
> Magdalena
Witam!
Mam jadno pytanie, czy mieszanke tych smietan nalezy zmiksowac, czy tez
po prostu tylko wymieszac?
Agnieszka
-- ________________________________________
Pozdrawia : Agnieszka Korzeniecka-Czaban
e-mail : a...@p...com
: c...@t...bialystok.pl
________________________________________
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-21 21:56:25
Temat: Re: Russian CreamAt 09:52 PM 3/21/00 +0000, you wrote:
>Magdalena Bassett wrote:
> >
> > W niektorych restauracjach spotkalam sie z takim deserem, nazywaja go tu
> > Russian Cream:
> > 1/2 i 1/2 smietanka i smietana (proporcjonalnie), 1 lyzka cukru na 1/4
> > szklanki, 1 lyzeczka wanilii na szklanke, wymieszac.
> > W szklanych pucharkach nalac 1/3 tej mieszanki, nastepnie 1/3 malin (czy
> > czarnych jagod, jerzyn, wisien, albo jakiejkolwiek mieszanki miekkich
> > owocow), a na wierzch 1/3 mieszanki smietanowej. Po godzinie schlodzenia
> > jest to przepyszny deser. W krajach cywilizowanych (nie u nas) mozna
> > dostac creme fraiche, wtenczas nie trzeba sie bawic z mieszaniem
> > smietan.
> > Magdalena
>
>
>Witam!
>Mam jadno pytanie, czy mieszanke tych smietan nalezy zmiksowac, czy tez
>po prostu tylko wymieszac?
>
>Agnieszka
>
>
>-
A ja mam drugie pytanie: jakie % maja miec owe smietany i smietanki, i jak
pojmuje, obie maja byc slodkie?
aga
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-22 14:35:56
Temat: Re: Russian Cream
Agnieszka Szalewska-Palasz <s...@n...gov> wrote in message
news:4.2.0.58.20000321165828.02066380@POserver-s.nih
.gov...
| A ja mam drugie pytanie: jakie % maja miec owe smietany i smietanki, i
| jak pojmuje, obie maja byc slodkie?
Chyba jedna słodka (śmietanka), druga kwaśna (śmietana)?
Magdaleno, czekamy na sugestię. Bo ten typ deseru bardzo mi pasuje.
Konrad
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-22 14:47:39
Temat: Re: Russian Cream
Agnieszka wrote:Witam!
> Mam jadno pytanie, czy mieszanke tych smietan nalezy zmiksowac, czy tez
> po prostu tylko wymieszac?
Po prostu lyzeczka wymieszac. Jesli chodzi o rodzaje smietan, to pol slodkiej
smietanki, jak do ubijania, pol zwyklej kwasnej smietany.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-22 21:10:50
Temat: Re: Russian Cream
Magdalena Bassett <m...@w...net> schreef in berichtnieuws
3...@w...net...
>
>
> Agnieszka wrote:Witam!
>
> > Mam jadno pytanie, czy mieszanke tych smietan nalezy zmiksowac, czy tez
> > po prostu tylko wymieszac?
>
> Po prostu lyzeczka wymieszac. Jesli chodzi o rodzaje smietan, to pol
slodkiej
> smietanki, jak do ubijania, pol zwyklej kwasnej smietany.
> Magdalena
>
A ja mam inne pytanie. Co to jest w zasadzie creme fraiche? WIdze to w
sklepach, ale nie bardzo wiem, do czego i jako co stosowac. Czy to cos na
wzor polskiej kwasnej gestej smietany? Czy tez jest to jakas inna
smietanowo-serkowa mieszanka? Wiem, ze nadaje sie tez do sosow, ale czy
wlasnie zamiast smietany?
Bede wdzieczna za odrobine pomocy
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-22 22:35:22
Temat: Re: Russian CreamJest to jeszcze smietanka, ale juz nie slodka, ale jeszcze nie bardzo kwasna,
Gorale taka szklankami pili, gdy bylam mala. Pyszota.
Magdalena
Danka wrote:
> Magdalena Bassett <m...@w...net> schreef in berichtnieuws
> 3...@w...net...
> >
> >
> > Agnieszka wrote:Witam!
> >
> > > Mam jadno pytanie, czy mieszanke tych smietan nalezy zmiksowac, czy tez
> > > po prostu tylko wymieszac?
> >
> > Po prostu lyzeczka wymieszac. Jesli chodzi o rodzaje smietan, to pol
> slodkiej
> > smietanki, jak do ubijania, pol zwyklej kwasnej smietany.
> > Magdalena
> >
>
> A ja mam inne pytanie. Co to jest w zasadzie creme fraiche? WIdze to w
> sklepach, ale nie bardzo wiem, do czego i jako co stosowac. Czy to cos na
> wzor polskiej kwasnej gestej smietany? Czy tez jest to jakas inna
> smietanowo-serkowa mieszanka? Wiem, ze nadaje sie tez do sosow, ale czy
> wlasnie zamiast smietany?
> Bede wdzieczna za odrobine pomocy
>
> Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |