Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Russian Cream

Grupy

Szukaj w grupach

 

Russian Cream

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-03-21 20:57:26

Temat: Russian Cream
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

W niektorych restauracjach spotkalam sie z takim deserem, nazywaja go tu
Russian Cream:
1/2 i 1/2 smietanka i smietana (proporcjonalnie), 1 lyzka cukru na 1/4
szklanki, 1 lyzeczka wanilii na szklanke, wymieszac.
W szklanych pucharkach nalac 1/3 tej mieszanki, nastepnie 1/3 malin (czy
czarnych jagod, jerzyn, wisien, albo jakiejkolwiek mieszanki miekkich
owocow), a na wierzch 1/3 mieszanki smietanowej. Po godzinie schlodzenia
jest to przepyszny deser. W krajach cywilizowanych (nie u nas) mozna
dostac creme fraiche, wtenczas nie trzeba sie bawic z mieszaniem
smietan.
Magdalena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-03-21 21:52:09

Temat: Re: Russian Cream
Od: Agnieszka <a...@p...com> szukaj wiadomości tego autora



Magdalena Bassett wrote:
>
> W niektorych restauracjach spotkalam sie z takim deserem, nazywaja go tu
> Russian Cream:
> 1/2 i 1/2 smietanka i smietana (proporcjonalnie), 1 lyzka cukru na 1/4
> szklanki, 1 lyzeczka wanilii na szklanke, wymieszac.
> W szklanych pucharkach nalac 1/3 tej mieszanki, nastepnie 1/3 malin (czy
> czarnych jagod, jerzyn, wisien, albo jakiejkolwiek mieszanki miekkich
> owocow), a na wierzch 1/3 mieszanki smietanowej. Po godzinie schlodzenia
> jest to przepyszny deser. W krajach cywilizowanych (nie u nas) mozna
> dostac creme fraiche, wtenczas nie trzeba sie bawic z mieszaniem
> smietan.
> Magdalena


Witam!
Mam jadno pytanie, czy mieszanke tych smietan nalezy zmiksowac, czy tez
po prostu tylko wymieszac?

Agnieszka


-- ________________________________________
Pozdrawia : Agnieszka Korzeniecka-Czaban
e-mail : a...@p...com
: c...@t...bialystok.pl
________________________________________

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-21 21:56:25

Temat: Re: Russian Cream
Od: s...@n...gov (Agnieszka Szalewska-Palasz) szukaj wiadomości tego autora

At 09:52 PM 3/21/00 +0000, you wrote:


>Magdalena Bassett wrote:
> >
> > W niektorych restauracjach spotkalam sie z takim deserem, nazywaja go tu
> > Russian Cream:
> > 1/2 i 1/2 smietanka i smietana (proporcjonalnie), 1 lyzka cukru na 1/4
> > szklanki, 1 lyzeczka wanilii na szklanke, wymieszac.
> > W szklanych pucharkach nalac 1/3 tej mieszanki, nastepnie 1/3 malin (czy
> > czarnych jagod, jerzyn, wisien, albo jakiejkolwiek mieszanki miekkich
> > owocow), a na wierzch 1/3 mieszanki smietanowej. Po godzinie schlodzenia
> > jest to przepyszny deser. W krajach cywilizowanych (nie u nas) mozna
> > dostac creme fraiche, wtenczas nie trzeba sie bawic z mieszaniem
> > smietan.
> > Magdalena
>
>
>Witam!
>Mam jadno pytanie, czy mieszanke tych smietan nalezy zmiksowac, czy tez
>po prostu tylko wymieszac?
>
>Agnieszka
>
>
>-

A ja mam drugie pytanie: jakie % maja miec owe smietany i smietanki, i jak
pojmuje, obie maja byc slodkie?

aga

--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-22 14:35:56

Temat: Re: Russian Cream
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora


Agnieszka Szalewska-Palasz <s...@n...gov> wrote in message
news:4.2.0.58.20000321165828.02066380@POserver-s.nih
.gov...

| A ja mam drugie pytanie: jakie % maja miec owe smietany i smietanki, i
| jak pojmuje, obie maja byc slodkie?

Chyba jedna słodka (śmietanka), druga kwaśna (śmietana)?

Magdaleno, czekamy na sugestię. Bo ten typ deseru bardzo mi pasuje.

Konrad


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-22 14:47:39

Temat: Re: Russian Cream
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Agnieszka wrote:Witam!

> Mam jadno pytanie, czy mieszanke tych smietan nalezy zmiksowac, czy tez
> po prostu tylko wymieszac?

Po prostu lyzeczka wymieszac. Jesli chodzi o rodzaje smietan, to pol slodkiej
smietanki, jak do ubijania, pol zwyklej kwasnej smietany.
Magdalena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-22 21:10:50

Temat: Re: Russian Cream
Od: "Danka" <j...@n...nl> szukaj wiadomości tego autora


Magdalena Bassett <m...@w...net> schreef in berichtnieuws
3...@w...net...
>
>
> Agnieszka wrote:Witam!
>
> > Mam jadno pytanie, czy mieszanke tych smietan nalezy zmiksowac, czy tez
> > po prostu tylko wymieszac?
>
> Po prostu lyzeczka wymieszac. Jesli chodzi o rodzaje smietan, to pol
slodkiej
> smietanki, jak do ubijania, pol zwyklej kwasnej smietany.
> Magdalena
>

A ja mam inne pytanie. Co to jest w zasadzie creme fraiche? WIdze to w
sklepach, ale nie bardzo wiem, do czego i jako co stosowac. Czy to cos na
wzor polskiej kwasnej gestej smietany? Czy tez jest to jakas inna
smietanowo-serkowa mieszanka? Wiem, ze nadaje sie tez do sosow, ale czy
wlasnie zamiast smietany?
Bede wdzieczna za odrobine pomocy

Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-22 22:35:22

Temat: Re: Russian Cream
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Jest to jeszcze smietanka, ale juz nie slodka, ale jeszcze nie bardzo kwasna,
Gorale taka szklankami pili, gdy bylam mala. Pyszota.
Magdalena

Danka wrote:

> Magdalena Bassett <m...@w...net> schreef in berichtnieuws
> 3...@w...net...
> >
> >
> > Agnieszka wrote:Witam!
> >
> > > Mam jadno pytanie, czy mieszanke tych smietan nalezy zmiksowac, czy tez
> > > po prostu tylko wymieszac?
> >
> > Po prostu lyzeczka wymieszac. Jesli chodzi o rodzaje smietan, to pol
> slodkiej
> > smietanki, jak do ubijania, pol zwyklej kwasnej smietany.
> > Magdalena
> >
>
> A ja mam inne pytanie. Co to jest w zasadzie creme fraiche? WIdze to w
> sklepach, ale nie bardzo wiem, do czego i jako co stosowac. Czy to cos na
> wzor polskiej kwasnej gestej smietany? Czy tez jest to jakas inna
> smietanowo-serkowa mieszanka? Wiem, ze nadaje sie tez do sosow, ale czy
> wlasnie zamiast smietany?
> Bede wdzieczna za odrobine pomocy
>
> Danka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

dla Herbatki
kurczak z morelami
shi take
Elektryczny grill
knedliczki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »