Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news.te
le.dk!news.tele.dk!small.news.tele.dk!news.maxwell.syr.edu!sn-xit-03!sn-xit-04!
sn-xit-01!sn-post-02!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ryba w ciescie
Date: Sun, 01 Feb 2004 11:25:03 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 22
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:189769
Ukryj nagłówki
Podam przepis na rybe, ktory latwo sie robi i ciekawie wyglada.
0.5 kg filetow rybnych, najlepiej grubych
plat ciasta francuskiego kub drozdzowego takiej wielkosci, zeby mozna
bylo rybe zawinac jak w koperte
pol szklanki wloskich orzechow
cwierc szklanki posiekanej naci pietruszki
2 lyzki stopionego masla
pieprz, sol, do smaku
Orzechy wymieszac z maslem, pietruszka i przyprawami. Filet ulozyc na
srodku cienko rozwalkowanego ciasta. Na filecie ulozyc mieszanke
orzechowa, przyklepujac tak, zeby utworzyla rowna warstwe. Brzegi ciasta
zagiac na filet dosc ciasno, zeby przylegalo, skleic palcami, jak
pierogi. Mozna zrobic ozdobne brzegi, czy wyciac ozdobne ksztalty z
pozostalego ciasta i umiescic na wierzchu dla dekoracji. Piec w goracym
piecu, 200°C, przez 30 minut albo az ciasto sie zezloci. Za pomoca
pedzelka, posmarowac zoltkiem rozbeltanym z lyzka mleka i piec nastepne
5 minut, az zoltko lekko zbrazowieje.
Wyjac z pieca i ostudzic przez 10 minut przed krojeniem. Kroic w
szerokie, grube plastry, podac z salata lub zielonym warzywem.
Magdalena Bassett
|