Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "sassanach" <s...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Rybka po chińsku ;-)
Date: Mon, 26 Nov 2001 21:42:39 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 34
Message-ID: <9tu9kb$jli$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.99.1.98
X-Trace: news.tpi.pl 1006807499 20146 217.99.1.98 (26 Nov 2001 20:44:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Nov 2001 20:44:59 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:84055
Ukryj nagłówki
Cześc,
wieczory u mnie długie i zimne, wiec wklepuje kolejny przepis ;-). Swojego
czasu to był u mnie w domu dosłowny hit, przyniosłam go z uczelni, od mojej
p. promotor. Mniej wiecej jest taki:
Ryba słodko-kwaśna
filety rybne np 500g
jajka (użyjemy tylko białek) 2 szt
mąka ziemniaczana - kilka łyżek
wódka lub spirytus (2-3 lyżki )
imbir (świeży koniecznie!)
sok z cytryny lub ocet winny
kostka bulionowa z kury
cukier, sól, olej do smażenia
Sos: /można zrobić go wcześniej/ Imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce.
Zrobić "rosolek" z kostki, dodać sok cytrynowy, cukier i imbir. Zagotować,
zagęścić mąką ziemniaczaną do konsysytencji rzadkiego kisielu.
Rybę oczyscić z ewentualnych osci, pokroić w kawałki, osuszyć i delikatnie
osolić.
Panierka: Białka jaj ubijać na pianę dodajac szczypte soli. Po chwili dodać
wodke i troche mąki ziemniaczanej. Dokonczyć ubiajnia do sztywnej piany.
Kawałki ryby zanurzać w masie balkowej i smażyć w glębokim tłuszczuna złoty
kolor.
Sos podajemy oddzielnie, do tego ryż i wszyscy sa zachwyceni ;-)
Pozdrówka
Sassanach
|