| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-04 17:47:47
Temat: Sałatka z czerwonych buraków1 kg buraków
1 kg marchwi
1 kg białej kapusty
1 kg cebuli
1 kg pomidorów (ja nie daję pomidorów)
Wszystko zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić, pomidory też.
Ugotować zalewę:
1 szklanka octu
6 szklanek wody
4 łyżki cukru
2 łyżki soli
Dodawać do zalewy po kolei i gotować po dziesięć minut, najpierw buraki,
następnie marchew, później kapustę, znowu po 10 min cebulę i na koniec pomidory.
Pasteryzowac 10 minut
Polecam, sprawdzona i smaczna
Martyna
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-05 09:00:21
Temat: Re: Sałatka z czerwonych burakówja dodam swój przepis na sałatke na zime.
1kg. pomidorów
1kg. ogórków
1kg. kapusty
1kg. marchew
0.5 kg. cebuli
woda, ocet, sól, olej.
ogórki, pomidory poszatkować nie obierając (ogórki na krążki, pomidory byle
jak) marchewke zetrzeć na dużych oczkach, kapuste na paski, cebule obrać i
pokroić na krążki. Wszystko włożyć do gara, zalać ok. 2-3 litrami wody i
szklanką oleju gotować do miękkości, krótko przed zestawieniem z gazu posolić
do smaku i wlać pół szklanki octu, pogotowac troche żeby ocet sie przegryzł.
Przelewać do ciepłych słoików i zakręcać, postawić zakrętką do dołu i gotowe.
W tym wypadku buraki są niewskazane bo zrobią z całości bure błoto.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-05 09:18:40
Temat: Re: Sałatka z czerwonych burakówHarpia napisała:
> ja dodam swój przepis na sałatke na zime.
<...>
> Przelewać do ciepłych słoików i zakręcać, postawić zakrętką do dołu i gotowe.
<...>
Będą się trzymać bez pasteryzowania?
Dzięki za przepis. Jestem na etapie poszukiwania takowych :)
No to i ja dodam jeszcze jedną, może akurat ktoś wykorzysta
Sałatka z czerwonej kapusty
1 kg czerwonej kapusty
1 kg włoskiej kapusty
1/2 kg cebuli
Zeszatkować kapustę i cebulę. Kapustę osobno bez cebuli nasolić i zostawić na
noc.Wycisnąć i wrzucić do zalewy, dodać oleju.
Zalewa:
2 l wody
1,5 szklanki octu
15 dag cukru + przyprawy (ziele angielskie, pieprz)
Nakładać do słoiczków, pasteryzować 10 minut.
Martyna
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-05 09:20:00
Temat: Re: Sałatka z czerwonych burakówPrzypomne przepis na inna smaczna salatke z buraczkow na zime:
Salatka z buraczkow
3 kg buraczkow cwiklowych, 4 papryki, 4 cebule.
Zalewa: 1 szkl. octu, 3/4 szkl. cukru, 1 lyzka soli, 1-2 lyzeczki pieprzu
ziolowego, 1 lyzeczka papryki ostrej.
Ugotowac buraczki, zetrzec na tarce. Cebule pokroic w kostke, papryke
w male paski. Ugotowac zalewe z octu, cukru i przypraw, wrzucic cebule,
papryke, chwile pogotowac, wymieszac z buraczkami i nakladac od razu
do sloikow.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-05 10:17:29
Temat: Re: Sałatka z czerwonych burakówO to sie nie martw, znalazłam niedawno w szafce słoik sałatki z tamtego roku!
była jak nowa. musisz tylko wymyć i najlepiej podgrzać słoiki w piecu (do 100C)
żeby ich nie rozsadziło podczas wlewania gorącej sałatki. Taki słoki sam sie
zassie i będzie wszystko ok.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |