Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!pcmedia.com.pl!news
.man.szczecin.pl!news.mega.net.pl!news.tpi.pl!news.internetia.pl!skynet.be!euro
pa.netcrusader.net!208.184.7.66!newsfeed.skycache.com!Cidera!newsfeed.avtel.net
!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Salsa/co mi tam, naraze sie :)
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 34
Date: Sun, 27 May 2001 10:46:36 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.88
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 990985597 207.71.222.88 (Sun, 27 May 2001 10:46:37 PDT)
NNTP-Posting-Date: Sun, 27 May 2001 10:46:37 PDT
X-Received-Date: Sun, 27 May 2001 10:46:37 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:52586
Ukryj nagłówki
Troche sie obawiam podania tego przepisu, bo jest latwy i
nieskomplikowany, a w dzisiejszej atmosferze to raczej grzech, ale
mysle, ze znajda sie ludzie, ktorzy nie maja czasu godzinami stac w
kuchni, a tez chcieliby zjesc cos w miare dobrego, choc moze nie
doskonalego.
Salsa to sos podawany do meksykanskiego jedzenia. Ja czesto uzywam do
podawania z czipsami z tortillas. Kazda gospodyni robi inaczej, ale
generalna zasada przy robieniu czerwonej salsa to mieszanka drobno
posiekanych pomidorow, cebuli, jalapenos, swiezej kolendry, soli i
czosnku.
Na 4 bardzo dojrzale pomidory mozna dodac 1 cebule albo wiecej, jak kto
lubi, 1 male jalapeno bez nasion, 2-3 lyzki posiekanej swiezej kolendry,
1 zabek czosnku, 1/4 lyzeczki soli. Najlepiej wychodza kawalki wielkosci
grochu-fasoli. Wszystko wymieszac i schlodzic kilka godzin, az sie
przegryzie. Mozna podawac do jajecznicy, do burritos, do kury w
cynamonie, do salaty z kapusty, do tortillas zapiekanych z serem
(quesadilla), do miesa, fasoli i innych meksykanskich dan.
Widzialam Meksykanow, ktorzy podgrzewali tortilla, smarowali kwasna
smietana i salsa, zwijali i jedli. Sprobowalam - bardzo dobre. Robie to
czasem na szybki lunch.
Ja rowniez czasami dodaje posiekany ogorek, ale wtedy jest to moja
spolszczona wersja.
Jesli sie ma zolte pomidory, mozna zrobic mieszana z czerwonymi albo
nawet same zolte, ladnie wyglada.
Salse nalezy przygotowywac i przechowywac w szklanych naczyniach, do 1
tygodnia w lodowce.
Magdalena Bassett
|