Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "altf4" <a...@p...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Santorini? Santorini!!
Date: Tue, 20 Nov 2001 21:46:39 +0100
Organization: xyz
Lines: 21
Sender: t...@p...onet.pl@pa224.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <9tefbn$cd9$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa224.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1006289079 12713 213.77.210.224 (20 Nov 2001 20:44:39 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 20 Nov 2001 20:44:39 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:82897
Ukryj nagłówki
To nie jest kryptoreklama.
Bylem dzisiaj w Tawernie Santorini (W-wa, Egipska). Jedzenie super: na
wejscie pasta z grochu, oliwki w oleju czosnkowym,feta (super),krem z ikry
dorsza, pieczywo podobne do macy,cacyki (pisze jak slysze nie pamietam
pisowni). Danie glowne jagniecina pieczona w pergaminie, krewetki,szaszlyki
+ salatki. Super ciasta i ciasteczka na deser (myslalem zebedzie b. slodki
jak to maja w zwyczaju na poludniu ale milo sie rozczarowalem). I tak
siedzac w milym towarzystwie kardiochirurgicznym przypomnialem sobie ze
mozna zrobic lepsze cacyki niz Grecy wymyslili. Clou tkwi w serze: panir!
Robi sie to w ten sposob,ze do podgrzanego swiezego mleka (najlepiej prosto
od krowy) dosypuje sie kwasek cytrynowy. 1/2 lyzeczki na litr mleka i po
stygnieciu odsacza sie na sciereczce . Oryginalnie sypie sie chyba wiecej
kwasku ale ser ma wtedy kwasny posmak. + potarkowane, posolone "odwodnione"
ogorki + oczywiscie czosnek. Moja corka zjada tego tony a jest bestia
wybredna. Macie jeszcze jakies pomysly na ulepszanie kuchni innych narodow?
Buziaki
a...@p...com
|