« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-04 14:20:34
Temat: SchabKiedys zdegustowalem towarzystwo sknoconym bigosem. W zamian chce sie
podzielic przepisem na pyszna pieczen ze schabu:
Caly ok 1,5 kg kawalek schabu przebijamy wzdluz dlugim, waskim, ostrym nozem
tak aby nie przeciac jego scianek. W ta szczeline wciskamy naprzemian
suszone sliwki i suszone morele ile tylko sie zmiesci. Nastepnie nacinamy
powierzchnie (gore) schabu bardzo ostrym nozem w drobna krateczke.
Przyzadzamy marynate z ok 1/2 szklanki oliwy z oliwek, majeranku, pieprzu,
papryki, soli, nieco soku z cytryny i co jeszcze wg smaku,tak aby bylo
geste. Tą mieszanką nacieramy caly schab, odstawiamy na 1/2 godz.
W brytwance na ogniu mocno rozgrzewamy olej ok 1/2 szklanki, w nim obsmazamy
ze wszystkich stron schab, a nastepnie wsadzamy do piekarnka i pieczemy na
srednim ogniu ok. 30 min. Po upieczeniu tniemy na grube plastry. Podawac
mozna na goraco, mozna tez na zimno. Roboty nie tak duzo, a efekt spory.
Sliwki z morelami pieknie sie prezentuja w przekroju pieczeni. Pasuje na
stoł swiateczny.
Serdecznie pozdrawiam : Lifny od kwasnego bigosu.
Szczególnie zaimponowala mi Mechcia ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |