Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Bunny" <m...@w...to.interia.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Schab w papryce - przepis
Date: Sat, 12 Nov 2005 13:27:33 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 47
Message-ID: <dl4n4t$fe$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: aur17.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1131798493 494 83.27.25.17 (12 Nov 2005 12:28:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 12 Nov 2005 12:28:13 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:252656
Ukryj nagłówki
Ponieważ dostałam na grupie ostatnio doskonały przepis na ciasto marchewkowe
postanowiłam się odwdzięczyć i dać coś od siebie, może komuś się przyda :-)
na przykład na niedzielny obiad
Składniki na 1 kg mięsa.
- 1 kg schabu bez kości
- ok 0.5 kg pieczarek
- ok. 0,5 kg cebuli
- słoik papryki konserwowej
- szklanka wody
Paprykę z zalewą miksujemy.
Pieczarki kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy również w cienkie plasterki.
Pieczarki smażymy z cebulą, jak cebula będzie miękka zalewamy zmiksowaną
papryką i szklanką wody. Doprawiamy solą i pieprzem.Cebula musi się rozpaść
na kółeczka.
Dusimy aż całość zmniejszy trochę swoją objętość.
Schab kroimy w plastry, rozbijamy trochę tłuczkiem i układamy w żaroodpornym
naczyniu:
1 warstwę schabu, potem przykrywamy pieczarkami z cebulą i papryką, potem
znowu mięso i znowu przykrywamy. Na wierzchu muszą sie znaleźć pieczarki w
papryce.
I do piekarnika na ok 1 godzinę - można na dłużej jeśli mięso jest jeszcze
twarde, ale nie powinno być :-)
Przepis znalazłam kiedyś w gazecie, trochę go ulepszyłam po swojemu i
wychodzi pycha.
Wszystkie proporcje można dowolnie zmieniać, np. dać więcej pieczarek lub
więcej cebuli.
Jest naprawdę prosty, nie trzeba się narobić a robi się błyskawicznie,
trzeba tylko poczekać na upieczenie mięsa.
W oryginalnym przepisie były jeszcze ziemniaki pokrojone w plasterki i
ułożone na samym spodzie. Też wychodzi dobre bo ziemniaki są wtedy
upieczone, ale ja robię to danie na dwa dni a takie ziemniaki na drugi dzień
są już niezbyt dobre.
--
Pozdrawiam
Bunny i Arek 12.09.2005
www.bunny.bobasy.pl
moje allegro: www.tinyurl.com/9d2gh
|