Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: w...@p...gazeta.pl (Agnieszka Wostal)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Serce truskawkowe
Date: 26 Nov 2001 12:58:15 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 61
Message-ID: <000201c17671$4b1da2e0$10b472c3@wostal>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1006775895 32321 192.168.240.245 (26 Nov 2001 11:58:15 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Nov 2001 11:58:15 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-Received: from wostal ([195.114.180.16]) by mailic01.poczta.gazeta.pl ; Mon, 26 Nov
2001 12:57:40 +0100
X-Received: from wostal ([195.114.180.16]) by mailic01.poczta.gazeta.pl ; Mon, 26 Nov
2001 12:57:40 +0100
X-Received: from wostal ([195.114.180.16]) by mailic01.poczta.gazeta.pl ; Mon, 26 Nov
2001 12:57:40 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:83878
Ukryj nagłówki
składniki dla 8 osób
ciasto
3,5 kostki margaryny
3\4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
2 łyżki likieru pomarańczowego
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dkg mielonych migdałów
1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy
masa
6 dkg żelatyny
1 małe opakowanie jogurtu
10 dkg białego sera
2 łyżki miodu
1\2 cytryny
do dekoracji
30 dkg truskawek
1 łyżeczka cukru pudru
3\4 szklanki śmietany kremówki
orzechy
1 opakowanie przeżroczystej polewy do tortów
PRZYŻĄDZENiE
margaryne utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
na pulchną mase
mąke wymieszać z mąką ziemniaczaną proszkiem do pieczenia oraz
migdałami
do masy powoli dodawać jajka i likier a następnie po łyżce mąke z
dodatkami
forme w kształcje serca wysmarować tłuszczem poczym przelać ciasto
wierzch wyrównać i piec ok 30-35 min w temp 200 st
biały ser zetrzeć na tarce wymieszać z jogurtem i miodem wycisnąć sok
z cytryny utrzeć na gładką mase
żelatyne namoczyć w zimnej wodzie
poczym rozgrzać do rospuszczenia
wymieszać z 2-3 łyżkami kremu serowo jogurtowego poczym dokładnie
wyrobić z pozostałą masą
wystudzone ciasto przekrojć na 2 części spód posmarować kremem
przykryć drugą częściom i wstawić na 30 min do lodówki śmietane ubić z
dodatkiem cukru pudru
około 1\3 śmietany nałożyć do szprycy natomiast pozostałą posmarować
wierzch i boki torta
truskawki umyć przekroić na połówki
ułożyć na zakładkę na wierzchu tortu i polać polewą wcześniej
przygotowaną
brzeg ozdobić sztuczkami z bitej śmietany boki posypać siekanymi
orzechami
To taki przepisik dla romantyków i zakochanych wienc bierzcie sie do
roboty zapraszajcie gości i jedzcie a potem sie podzielcie efektami
Agnieszka z
Wiktorią 13.01.2000
i Jakubem 30.07.2001
--
Wyslano z portalu Gazeta.pl - http://www.gazeta.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|