Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Betty" <n...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Sernik miekki i puszysty - pyszny
Date: Thu, 24 Apr 2003 15:58:16 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <b88qi7$6d0$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc-240.tg.akk.net.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1051192711 6560 195.117.201.240 (24 Apr 2003 13:58:31
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 24 Apr 2003 13:58:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:153801
Ukryj nagłówki
Witam. Chce Wam podac przepis na sernik, jaki upieklam na Swieta. Oto on:
Skladniki na ciasto kruche:
- 20 dkg maki
- 8 dkg cukru pudru
- 1 jajko
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1/4 kostki masla
Zagniesc ciasto, wylozyc nim blache z wysokimi brzegami, posmarowana
margaryna i obsypana bulka tarta. Wstawic do nagrzanego piekarnika i lekko
podpiec.
Skladniki na mase serowa:
- 1 kg sera (3 x zmielony)
- 20 dkg cukru pudru (lub bardzo drobnego cukru - sa takie juz w marketach
specjalne do ciast)
- 5 zoltek
- 3 lyzki oleju
- 3 lyzki gestej smietany
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Utrzec mase.
Do masy dodac:
2 budynie smietankowe lub waniliowe rozpuszczone w 2 szklankach mleka (w
przepisie mialam 3 szkl. ale to przesada...).
Rozmieszac z serem, nie przejmowac sie konsystencja zupki :-). Wlac na
podpieczony spod ciastai piec ok. 50 minut.
Z bialek (5) ubic piane z 3 lyzeczkami cukru pudru. Po upieczeniu sera wylac
bialka na sernik i posypac garscia wiorkow kokosowych. Piec az do
zarumienienia sie wiorkow.
Jesc po calkowitym wystygnieciu.
Pozdr. B.
|