Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.bnet.pl!nobody
From: Iwona Konieczny <m...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Sernik z brzoswiniami (pieczony)
Date: Fri, 28 Sep 2001 11:11:33 +0200
Organization: BetaSoft
Lines: 34
Message-ID: <s...@p...gliwice.sdi.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa3.gliwice.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: serwus.bnet.pl 1001670068 19478 213.25.220.3 (28 Sep 2001 09:41:08 GMT)
X-Complaints-To: a...@b...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 28 Sep 2001 09:41:08 +0000 (UTC)
X-NNTP-Sending-User: n...@j...bnet.pl
User-Agent: slrn/0.9.7.2 (Linux)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:71895
Ukryj nagłówki
Kruche ciasto na spód:
1 szklanka mąki,
4 łyżki margaryny,
4 łyżki cukru pudru,
1 gotowane zółtko.
ugnieść i do lodówki na 0.5 h.
Sernik:
50 dkg sera (ja biorę tłusty)
0.1 l śmietany,
2 łyżki cukru waniliowego,
3 jajka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kaszy manny,
brzoskwinie (cała duza pucha, ok 50 dkg)
100 g cukru.
Smietanę zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym, oddzielic zółtka od
białek. Żółtka dodac do śmetany, Białka ubić na pianę. Mąkę ziemniaczaną
wymieszać z kaszką mamą i dodać z serem do masy, na koniec dodać pianę z
białek i delikatnie, ale skutecznie wymieszac. ( a i ser przez maszynkę
z 2 razy przekręcic )
Piekarnik nagrzac do 200 st. kruche ciasto dać na spód tortownicy,
tworząc brzegi, i podpiec 10 min....
na to rozsmarowac jedna trzecią masy serowej, ułozyć brzoskwinie, i
przykryc pozostałą częścią masy.
Piec 1 godzinę. pozostawic w wyłączonym piekarniku na kilkanascie minut.
Posypac cukrem pudrem jak wystygnie.
Pozdrowienia
Iwona
|