| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-23 20:26:05
Temat: Skórka na chlebie :-(Pogoglałem i mi wychodzi, że aby uzyskać skórkę na domowym chlebie to trzeba
go:
- posmarować wodą na 3 minuty przed końcem pieczenia
- posmarować wodą przed pieczeniem
- posmarować mlekiem przed pieczeniem
- nic nie trzeba robić, skórka sama powstanie podczas pieczenia
Czy mógłby mi ktoś napisać jak uzyskać normalnie grubą, rumianą, pachnącą
skórkę na pachnącym chlebie ? Właściwie wolałbym dostać cały przepis z
produktami i technologią ;-) wytwarzania.
Na razie udało mi się uzyskać tylko zapach chleba i zadowalający wszystkich
domowników smak. Niestety mój chleb się kruszy i nie ma zjadliwej skórki -
wypróbowałem dopiero wariant z moczeniem mlekiem przed pieczeniem ...
Dysponuję gazowym piekarnikiem (bez termometru), zakwasem nastawionym
wczoraj (50g drożdży, 0,5L wody, szklanka mąki razowej, łyżka cukru) oraz
wielką chęcią zjedzenia swojego chleba w święta.
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Pomoc dla zagubionych http://evil.pl/pip/index.html
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-23 21:56:07
Temat: Re: Skórka na chlebie :-(Sławek SWP <s...@w...pl> napisał(a):
> - posmarować wodą na 3 minuty przed końcem pieczenia
Powoduje ładny błysk bochenka
> - posmarować wodą przed pieczeniem
Też, ale tak, żeby woda nie spłynęła aby na blachę.
> - posmarować mlekiem przed pieczeniem
od biedy można też żółtkiem, rozbełtanym jajkiem itp. Ale woda wystarcza. Te
inne metody to do bułek dobre, chleb to wodą
> - nic nie trzeba robić, skórka sama powstanie podczas pieczenia
I to też jest prawda. Skórka to złożony produkt, jakieś cukry się wytwarzają w
trakcie pieczenia itp. W podręczniku Reńskiego jest to wyjaśnione mądrze i
zawile :>. Na razie mam opanowane nabłyszczanie skórki, przy pieczeniu należy
najpierw dać jakieś 210 stopni na 10 minut a potem trochę pociągnąć na 180
stopni - jeśli mówimy o pszenno-żytnim, białym chlebie. I ta skórka się
powinna ładnie nawarstwić i być zjadliwa. Nie zawsze mi się udaje i nie mam
już pojęcia od czego to zależy :(.
>
> Czy mógłby mi ktoś napisać jak uzyskać normalnie grubą, rumianą, pachnącą
> skórkę na pachnącym chlebie ? Właściwie wolałbym dostać cały przepis z
> produktami i technologią ;-) wytwarzania.
Ja też poproszę :)
Trochę możesz spróbować powygrzebywać stąd:
http://www.technolog.prv.pl/
(fiszki i opracowania różne).
A jak masz zacięcie, to kup 'Piekarstwo' A. Reńskiego i jak zrozumiesz więcej
ode mnie z tego podręcznika dla ZSZ, to może i mi wyjaśnisz, jak to zrobić :-)
> Na razie udało mi się uzyskać tylko zapach chleba i zadowalający wszystkich
> domowników smak. Niestety mój chleb się kruszy i nie ma zjadliwej skórki -
> wypróbowałem dopiero wariant z moczeniem mlekiem przed pieczeniem ...
>
> Dysponuję gazowym piekarnikiem (bez termometru), zakwasem nastawionym
> wczoraj (50g drożdży, 0,5L wody, szklanka mąki razowej, łyżka cukru) oraz
> wielką chęcią zjedzenia swojego chleba w święta.
Zakwas powinien być kwaśny i raczej bez drożdży. Zapraszam na forum chlebowe,
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23433
Zakwaszenie ciasta dobrze mu robi na przechowywanie, jak będzie miał duże
dziury, to się będzie mniej kruszył - czyli musi dobrze wyrosnąć. To tyle
teoria, powodzenia :-)
Pozdrawiam
Atunia, która nie wie dlaczego chleb z mieszanki jest żółciutki i tworzy się
na nim taka błonka-skórka i skórka się wypieka śliczna, a chleb własny kawały
robi.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-25 07:41:22
Temat: Re: Skórka na chlebie :-(Cześć!
Piekę chleby w piekarniku gazowym - kilkakrotnie w trakcie pieczenia chleba
smaruję pędzelkiem boki i górę chleba żółtkiem wymiesznym z odrobiną wody -
wychodzi gruba, rumiana, chrupiąca skórka. Mogę Ci podesłać po świętach zdjęcia
mojego chleba. ;-)
Pozdrawiam
Osinka
xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
http://www.naszewyprawy.rox.pl/
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |