Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Skórka na chlebie :-(

Grupy

Szukaj w grupach

 

Skórka na chlebie :-(

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-03-23 20:26:05

Temat: Skórka na chlebie :-(
Od: Sławek SWP <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pogoglałem i mi wychodzi, że aby uzyskać skórkę na domowym chlebie to trzeba
go:
- posmarować wodą na 3 minuty przed końcem pieczenia
- posmarować wodą przed pieczeniem
- posmarować mlekiem przed pieczeniem
- nic nie trzeba robić, skórka sama powstanie podczas pieczenia

Czy mógłby mi ktoś napisać jak uzyskać normalnie grubą, rumianą, pachnącą
skórkę na pachnącym chlebie ? Właściwie wolałbym dostać cały przepis z
produktami i technologią ;-) wytwarzania.

Na razie udało mi się uzyskać tylko zapach chleba i zadowalający wszystkich
domowników smak. Niestety mój chleb się kruszy i nie ma zjadliwej skórki -
wypróbowałem dopiero wariant z moczeniem mlekiem przed pieczeniem ...

Dysponuję gazowym piekarnikiem (bez termometru), zakwasem nastawionym
wczoraj (50g drożdży, 0,5L wody, szklanka mąki razowej, łyżka cukru) oraz
wielką chęcią zjedzenia swojego chleba w święta.

--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Pomoc dla zagubionych http://evil.pl/pip/index.html
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-03-23 21:56:07

Temat: Re: Skórka na chlebie :-(
Od: "Atunia " <a...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Sławek SWP <s...@w...pl> napisał(a):

> - posmarować wodą na 3 minuty przed końcem pieczenia

Powoduje ładny błysk bochenka

> - posmarować wodą przed pieczeniem

Też, ale tak, żeby woda nie spłynęła aby na blachę.

> - posmarować mlekiem przed pieczeniem

od biedy można też żółtkiem, rozbełtanym jajkiem itp. Ale woda wystarcza. Te
inne metody to do bułek dobre, chleb to wodą

> - nic nie trzeba robić, skórka sama powstanie podczas pieczenia

I to też jest prawda. Skórka to złożony produkt, jakieś cukry się wytwarzają w
trakcie pieczenia itp. W podręczniku Reńskiego jest to wyjaśnione mądrze i
zawile :>. Na razie mam opanowane nabłyszczanie skórki, przy pieczeniu należy
najpierw dać jakieś 210 stopni na 10 minut a potem trochę pociągnąć na 180
stopni - jeśli mówimy o pszenno-żytnim, białym chlebie. I ta skórka się
powinna ładnie nawarstwić i być zjadliwa. Nie zawsze mi się udaje i nie mam
już pojęcia od czego to zależy :(.

>
> Czy mógłby mi ktoś napisać jak uzyskać normalnie grubą, rumianą, pachnącą
> skórkę na pachnącym chlebie ? Właściwie wolałbym dostać cały przepis z
> produktami i technologią ;-) wytwarzania.

Ja też poproszę :)
Trochę możesz spróbować powygrzebywać stąd:
http://www.technolog.prv.pl/
(fiszki i opracowania różne).
A jak masz zacięcie, to kup 'Piekarstwo' A. Reńskiego i jak zrozumiesz więcej
ode mnie z tego podręcznika dla ZSZ, to może i mi wyjaśnisz, jak to zrobić :-)

> Na razie udało mi się uzyskać tylko zapach chleba i zadowalający wszystkich
> domowników smak. Niestety mój chleb się kruszy i nie ma zjadliwej skórki -
> wypróbowałem dopiero wariant z moczeniem mlekiem przed pieczeniem ...
>
> Dysponuję gazowym piekarnikiem (bez termometru), zakwasem nastawionym
> wczoraj (50g drożdży, 0,5L wody, szklanka mąki razowej, łyżka cukru) oraz
> wielką chęcią zjedzenia swojego chleba w święta.

Zakwas powinien być kwaśny i raczej bez drożdży. Zapraszam na forum chlebowe,
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23433
Zakwaszenie ciasta dobrze mu robi na przechowywanie, jak będzie miał duże
dziury, to się będzie mniej kruszył - czyli musi dobrze wyrosnąć. To tyle
teoria, powodzenia :-)

Pozdrawiam
Atunia, która nie wie dlaczego chleb z mieszanki jest żółciutki i tworzy się
na nim taka błonka-skórka i skórka się wypieka śliczna, a chleb własny kawały
robi.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-25 07:41:22

Temat: Re: Skórka na chlebie :-(
Od: "osinka" <o...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Cześć!

Piekę chleby w piekarniku gazowym - kilkakrotnie w trakcie pieczenia chleba
smaruję pędzelkiem boki i górę chleba żółtkiem wymiesznym z odrobiną wody -
wychodzi gruba, rumiana, chrupiąca skórka. Mogę Ci podesłać po świętach zdjęcia
mojego chleba. ;-)


Pozdrawiam
Osinka

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
http://www.naszewyprawy.rox.pl/

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Problem z serem
filet z indyka
Makosernik bez ciasta
Kartofeln salat
kakaowiec z jabłkami - chwale

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »