Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Skórka na chlebie :-( Re: Skórka na chlebie :-(

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Skórka na chlebie :-(

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Atunia " <a...@W...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Skórka na chlebie :-(
Date: Wed, 23 Mar 2005 21:56:07 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 58
Message-ID: <d1soln$c0p$1@inews.gazeta.pl>
References: <d1sjku$bce$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: top-it.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1111614967 12313 172.20.26.234 (23 Mar 2005 21:56:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 23 Mar 2005 21:56:07 +0000 (UTC)
X-User: atunia
X-Forwarded-For: 172.20.6.161
X-Remote-IP: top-it.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:235761
Ukryj nagłówki

Sławek SWP <s...@w...pl> napisał(a):

> - posmarować wodą na 3 minuty przed końcem pieczenia

Powoduje ładny błysk bochenka

> - posmarować wodą przed pieczeniem

Też, ale tak, żeby woda nie spłynęła aby na blachę.

> - posmarować mlekiem przed pieczeniem

od biedy można też żółtkiem, rozbełtanym jajkiem itp. Ale woda wystarcza. Te
inne metody to do bułek dobre, chleb to wodą

> - nic nie trzeba robić, skórka sama powstanie podczas pieczenia

I to też jest prawda. Skórka to złożony produkt, jakieś cukry się wytwarzają w
trakcie pieczenia itp. W podręczniku Reńskiego jest to wyjaśnione mądrze i
zawile :>. Na razie mam opanowane nabłyszczanie skórki, przy pieczeniu należy
najpierw dać jakieś 210 stopni na 10 minut a potem trochę pociągnąć na 180
stopni - jeśli mówimy o pszenno-żytnim, białym chlebie. I ta skórka się
powinna ładnie nawarstwić i być zjadliwa. Nie zawsze mi się udaje i nie mam
już pojęcia od czego to zależy :(.

>
> Czy mógłby mi ktoś napisać jak uzyskać normalnie grubą, rumianą, pachnącą
> skórkę na pachnącym chlebie ? Właściwie wolałbym dostać cały przepis z
> produktami i technologią ;-) wytwarzania.

Ja też poproszę :)
Trochę możesz spróbować powygrzebywać stąd:
http://www.technolog.prv.pl/
(fiszki i opracowania różne).
A jak masz zacięcie, to kup 'Piekarstwo' A. Reńskiego i jak zrozumiesz więcej
ode mnie z tego podręcznika dla ZSZ, to może i mi wyjaśnisz, jak to zrobić :-)

> Na razie udało mi się uzyskać tylko zapach chleba i zadowalający wszystkich
> domowników smak. Niestety mój chleb się kruszy i nie ma zjadliwej skórki -
> wypróbowałem dopiero wariant z moczeniem mlekiem przed pieczeniem ...
>
> Dysponuję gazowym piekarnikiem (bez termometru), zakwasem nastawionym
> wczoraj (50g drożdży, 0,5L wody, szklanka mąki razowej, łyżka cukru) oraz
> wielką chęcią zjedzenia swojego chleba w święta.

Zakwas powinien być kwaśny i raczej bez drożdży. Zapraszam na forum chlebowe,
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23433
Zakwaszenie ciasta dobrze mu robi na przechowywanie, jak będzie miał duże
dziury, to się będzie mniej kruszył - czyli musi dobrze wyrosnąć. To tyle
teoria, powodzenia :-)

Pozdrawiam
Atunia, która nie wie dlaczego chleb z mieszanki jest żółciutki i tworzy się
na nim taka błonka-skórka i skórka się wypieka śliczna, a chleb własny kawały
robi.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
25.03 osinka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem