Data: 2005-03-23 20:26:05
Temat: Skórka na chlebie :-(
Od: Sławek SWP <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pogoglałem i mi wychodzi, że aby uzyskać skórkę na domowym chlebie to trzeba
go:
- posmarować wodą na 3 minuty przed końcem pieczenia
- posmarować wodą przed pieczeniem
- posmarować mlekiem przed pieczeniem
- nic nie trzeba robić, skórka sama powstanie podczas pieczenia
Czy mógłby mi ktoś napisać jak uzyskać normalnie grubą, rumianą, pachnącą
skórkę na pachnącym chlebie ? Właściwie wolałbym dostać cały przepis z
produktami i technologią ;-) wytwarzania.
Na razie udało mi się uzyskać tylko zapach chleba i zadowalający wszystkich
domowników smak. Niestety mój chleb się kruszy i nie ma zjadliwej skórki -
wypróbowałem dopiero wariant z moczeniem mlekiem przed pieczeniem ...
Dysponuję gazowym piekarnikiem (bez termometru), zakwasem nastawionym
wczoraj (50g drożdży, 0,5L wody, szklanka mąki razowej, łyżka cukru) oraz
wielką chęcią zjedzenia swojego chleba w święta.
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Pomoc dla zagubionych http://evil.pl/pip/index.html
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
|