« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2015-08-18 22:52:55
Temat: Śliwki i banany.Znowu doczekałam się moich ulubionych owoców, śliwek (dla mnie "śliwki" to
tylko te ciemne - damachy i węgierki wszelkiej maści) i znów, jak co roku,
zajadam się moją ulubioną sąłatką owocową, wobec której niech się schowają
wszelkie inne:
Na 1 porcję:
1 średni banan
3-4-5 śliwek (zależnie od wielkości, najlepiej, aby objętościowo po
pokrojeniu stanowiły tyle, co banan)
płaska łyżeczka cukru (lub niekoniecznie, jeśli śliwki dostatecznie
słodkie)
3 łyżki śmietanki tortowej
łyżka advocaata (można bez, a można i więcej, wtedy jeszcze lepsze)
Ze śliwek wyjąć pestki, połówki pokroić w półplasterki grubości pół cm.
Obrany banan - wzdłuż na pół, w półplasterki jak śliwki.
Posypać cukrem, wymieszać, wlać śmietankę i advocaat, wymieszać.
Spożywać :-)
Boska!
--
XL
"Niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów i tchórzy (...)
i nie przebaczaj
zaiste nie w twojej mocy
przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie"
Zbigniew Herbert, "Pan Cogito"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2015-08-18 23:33:27
Temat: Odp: Śliwki i banany.
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:144qulqdvmtcy.1oay67s562cun.dlg@40tude.net...
> Znowu doczekałam się moich ulubionych owoców, śliwek (dla mnie "śliwki" to
> tylko te ciemne - damachy i węgierki wszelkiej maści) i znów, jak co roku,
> zajadam się moją ulubioną sąłatką owocową, wobec której niech się schowają
> wszelkie inne:
>
> Na 1 porcję:
>
> 1 średni banan
> 3-4-5 śliwek (zależnie od wielkości, najlepiej, aby objętościowo po
> pokrojeniu stanowiły tyle, co banan)
> płaska łyżeczka cukru (lub niekoniecznie, jeśli śliwki dostatecznie
> słodkie)
> 3 łyżki śmietanki tortowej
> łyżka advocaata (można bez, a można i więcej, wtedy jeszcze lepsze)
>
> Ze śliwek wyjąć pestki, połówki pokroić w półplasterki grubości pół cm.
> Obrany banan - wzdłuż na pół, w półplasterki jak śliwki.
> Posypać cukrem, wymieszać, wlać śmietankę i advocaat, wymieszać.
> Spożywać :-)
>
> Boska!
Mozna tez zrobic domowe lody - polaczenie banana ze sliwka nadaje sie do
tego wysmienicie.
Bez dodatku cukru i smietany, jak w tradycyjnych lodach, bo banan daje
wystarczajaco duzo slodyczy (jesli dla kogos masa nie jest dostatecznie
slodka, to mozna dodac namoczone w malej ilosci wody i zmiksowane daktyle,
albo - to juz proscizna - syropu klonowego).
Wystarczy zmiksowac banana ze sliwka na gladka mase (plus ewentualnie
daktyle) i po jakiejs godzinie mrozenia jeszcze raz wrzucic do blendera.
Mozna ta mase zmieszac z ubita smietana, ale jezeli z jakichkolwiek powodow
nie chcemy jej dodawac, to podstawa jest banan, bo daje kremowy smak i takaz
konstystencje.
Oczywiscie w ten sposob mozna robic lody z rozmaitych owocow, jednak nasze
polskie sliwki zmiksowane z bananem to jest to :)
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2015-08-19 00:23:11
Temat: Re: Odp: Śliwki i banany.Dnia Tue, 18 Aug 2015 23:33:27 +0200, @ napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:144qulqdvmtcy.1oay67s562cun.dlg@40tude.net...
>> Znowu doczekałam się moich ulubionych owoców, śliwek (dla mnie "śliwki" to
>> tylko te ciemne - damachy i węgierki wszelkiej maści) i znów, jak co roku,
>> zajadam się moją ulubioną sąłatką owocową, wobec której niech się schowają
>> wszelkie inne:
>>
>> Na 1 porcję:
>>
>> 1 średni banan
>> 3-4-5 śliwek (zależnie od wielkości, najlepiej, aby objętościowo po
>> pokrojeniu stanowiły tyle, co banan)
>> płaska łyżeczka cukru (lub niekoniecznie, jeśli śliwki dostatecznie
>> słodkie)
>> 3 łyżki śmietanki tortowej
>> łyżka advocaata (można bez, a można i więcej, wtedy jeszcze lepsze)
>>
>> Ze śliwek wyjąć pestki, połówki pokroić w półplasterki grubości pół cm.
>> Obrany banan - wzdłuż na pół, w półplasterki jak śliwki.
>> Posypać cukrem, wymieszać, wlać śmietankę i advocaat, wymieszać.
>> Spożywać :-)
>>
>> Boska!
>
> Mozna tez zrobic domowe lody - polaczenie banana ze sliwka nadaje sie do
> tego wysmienicie.
> Bez dodatku cukru i smietany, jak w tradycyjnych lodach, bo banan daje
> wystarczajaco duzo slodyczy (jesli dla kogos masa nie jest dostatecznie
> slodka, to mozna dodac namoczone w malej ilosci wody i zmiksowane daktyle,
> albo - to juz proscizna - syropu klonowego).
> Wystarczy zmiksowac banana ze sliwka na gladka mase (plus ewentualnie
> daktyle) i po jakiejs godzinie mrozenia jeszcze raz wrzucic do blendera.
> Mozna ta mase zmieszac z ubita smietana, ale jezeli z jakichkolwiek powodow
> nie chcemy jej dodawac, to podstawa jest banan, bo daje kremowy smak i takaz
> konstystencje.
> Oczywiscie w ten sposob mozna robic lody z rozmaitych owocow, jednak nasze
> polskie sliwki zmiksowane z bananem to jest to :)
Sliwki i banan owszem, ale miksowanie... to musi paskudnie wyglądać...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |