Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!feeder.xsnews.nl!138.199.65.86.MISMATCH!sn-ams!sn-ams-06!sn-ams-03!s
n-ams-p02!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Slodko-kwasny obiad na zimowe dni
Date: Tue, 29 Nov 2005 20:39:54 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@b...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 24
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:254209
Ukryj nagłówki
Zaczne od miesa: dwa kawalki tlustych wiejskich zeberek - u nas tak to
sie nazywa (pork country ribs), a wyglada jak jakis poprzeczny,
poprzerastany kotlet wieprzowy. Pokrojona lopatka tez by sie nadawala,
albo zwykle zeberka. To mieso nalezy zbrazowic ze wszystkich stron.
Na patelni przyzlocic pocieta w plasterki cebule i dodac do niej pol
sloika czy z puszki moreli, lub brzoskwin i caly sok. Dodac cwierc
szklanki octu ze sliwek w occie lub 3-4 lyzki octu winnego (do smaku -
powinno byc dosc kwasne, w czasie pieczenia ocet czesciowo wyparuje).
Dodac sol, cos ostrego, jak np. hot chili sauce lub pieprz kajenski, 2
lyzki sosu sojowego, 2 lyzki sosu hoisin,pol szklanki ketchupu,
lyzeczke startego imbiru doprowadzic do wrzenia.
Wylac polowe tej mieszanki do naczynia zaroodpornego, ulozyc na to mieso
i zalac reszta. Przykryc i piec w 160C przez poltorej godziny.
Po wyjeciu z pieca ulozyc na powierzchni sosu reczniki papierowe, ktore
zbiora czesc tluszczu i je wyrzucic.
Podac z goracym ryzem i jakas salata, np. ogorki pokrojone w grube
plastry, skropione octem zagotowanym z cukrem (1 lyzka cukru, 2 lyzki
octu doprowadzic do wrzenia, skropic 2-3 pokrojone ogorki, posolic i
wstawic do lodowki na 10 minut).
Salatka owocowa na deser, lub kompot z letnich zapraw i wieczor
zapowiada sie bardzo milo.
Magdalena Bassett
|