Data: 2005-11-30 04:39:54
Temat: Slodko-kwasny obiad na zimowe dni
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zaczne od miesa: dwa kawalki tlustych wiejskich zeberek - u nas tak to
sie nazywa (pork country ribs), a wyglada jak jakis poprzeczny,
poprzerastany kotlet wieprzowy. Pokrojona lopatka tez by sie nadawala,
albo zwykle zeberka. To mieso nalezy zbrazowic ze wszystkich stron.
Na patelni przyzlocic pocieta w plasterki cebule i dodac do niej pol
sloika czy z puszki moreli, lub brzoskwin i caly sok. Dodac cwierc
szklanki octu ze sliwek w occie lub 3-4 lyzki octu winnego (do smaku -
powinno byc dosc kwasne, w czasie pieczenia ocet czesciowo wyparuje).
Dodac sol, cos ostrego, jak np. hot chili sauce lub pieprz kajenski, 2
lyzki sosu sojowego, 2 lyzki sosu hoisin,pol szklanki ketchupu,
lyzeczke startego imbiru doprowadzic do wrzenia.
Wylac polowe tej mieszanki do naczynia zaroodpornego, ulozyc na to mieso
i zalac reszta. Przykryc i piec w 160C przez poltorej godziny.
Po wyjeciu z pieca ulozyc na powierzchni sosu reczniki papierowe, ktore
zbiora czesc tluszczu i je wyrzucic.
Podac z goracym ryzem i jakas salata, np. ogorki pokrojone w grube
plastry, skropione octem zagotowanym z cukrem (1 lyzka cukru, 2 lyzki
octu doprowadzic do wrzenia, skropic 2-3 pokrojone ogorki, posolic i
wstawic do lodowki na 10 minut).
Salatka owocowa na deser, lub kompot z letnich zapraw i wieczor
zapowiada sie bardzo milo.
Magdalena Bassett
|