« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-03-01 19:38:54
Temat: SokiWitam;
spotkal sie ktos z maszynka do wyciskania sokow?
Gdzie, za ile?
Nie mam na mysli sokowirowki.
Mowie o czyms co wyglada i dziala jak reczna maszynka do mielenia miesa,
zadnych motorkow, tylko korbka i silne ramie.
Pozdrawiam Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-03-01 20:32:35
Temat: Re: SokiDnia Sun, 01 Mar 2009 12:38:54 -0700, Ewa J napisał(a):
> Witam;
>
> spotkal sie ktos z maszynka do wyciskania sokow?
>
> Gdzie, za ile?
>
> Nie mam na mysli sokowirowki.
> Mowie o czyms co wyglada i dziala jak reczna maszynka do mielenia miesa,
> zadnych motorkow, tylko korbka i silne ramie.
> Pozdrawiam Ewa
http://www.google.pl/search?hl=pl&lr=&q=%22do+wycisk
ania+soku%22&start=30&sa=N
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-03-01 22:53:47
Temat: Re: SokiOn 1 Mar, 20:38, Ewa J <e...@g...pl> wrote:
> Witam;
>
> spotkal sie ktos z maszynka do wyciskania sokow?
>
> Gdzie, za ile?
>
> Nie mam na mysli sokowirowki.
> Mowie o czyms co wyglada i dziala jak reczna maszynka do mielenia miesa,
> zadnych motorkow, tylko korbka i silne ramie.
> Pozdrawiam Ewa
Mam dwie - polską o poziomym ślimaku i rosyjską o pionowym... Takie
maszynki produkował też czeski Porkert, włoskie są w
GaleriiKuchennej:
http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?&id3=11&id4=
1&sid=b78b9b8ebccd7516eb9d395ef0f63723
Lepszym rozwiazaniem do owoców i warzyw jest sokowirówka i po niej
prasa do wyciskania soków - bo taki zestaw obsłuży owoce i warzywa
miękkie i twarde.
Prasy i rozdrabniacze są tutaj:
http://www.hortmasz.com.pl/prasy_do_owocow_rozdrabni
acze.php4
http://www.biowin.com.pl/?bio=1&lang=pol&str=4&grupa
=3&podgrupa=19&session=fd32ce6e2261811a49c040ffeffeb
90b
http://www.biowin.com.pl/?bio=1&lang=pol&str=4&grupa
=3&podgrupa=394&session=fd32ce6e2261811a49c040ffeffe
b90b
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-03-02 05:28:58
Temat: Re: SokiPanslavista wrote:
> Mam dwie - polską o poziomym ślimaku i rosyjską o pionowym... Takie
> maszynki produkował też czeski Porkert, włoskie są w
> GaleriiKuchennej:
Spojrzalam.
Prasy mnie nie interesuje z tego wzgledu ze potrzebuje szklanke soku a
nie wiadro.
Te wloskie maszynki to .....na po prostu wloskie.
Najwazniejszy element (slimacznica) wykonany z plastiku. Mysle ze jak
toto nawet "ugryzie" marchewke czy buraka to najwyzej tylko raz i zlamie
sie lub peknie.
Zreszta w opisie wymieniaja, ze jest to maszynka do pomidorow winogron
kiwi itp miekkich owocow wiec dla mnie do niczego.
Te maszynki ktore masz to maja slimacznice z plastiku czy ze stali?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-03-02 06:55:16
Temat: Re: SokiOn 2 Mar, 06:28, Ewa J <e...@g...pl> wrote:
> Panslavista wrote:
> > Mam dwie - polską o poziomym ślimaku i rosyjską o pionowym... Takie
> > maszynki produkował też czeski Porkert, włoskie są w
> > GaleriiKuchennej:
>
> Spojrzalam.
>
> Prasy mnie nie interesuje z tego wzgledu ze potrzebuje szklanke soku a
> nie wiadro.
>
> Te wloskie maszynki to .....na po prostu wloskie.
> Najwazniejszy element (slimacznica) wykonany z plastiku. Mysle ze jak
> toto nawet "ugryzie" marchewke czy buraka to najwyzej tylko raz i zlamie
> sie lub peknie.
> Zreszta w opisie wymieniaja, ze jest to maszynka do pomidorow winogron
> kiwi itp miekkich owocow wiec dla mnie do niczego.
>
> Te maszynki ktore masz to maja slimacznice z plastiku czy ze stali?
Z pobielanego żeliwa - jak maszynki do mięsa, ale żadna z nich
marchwi nie zmiele - do tego potrzebna jest sokowirówka lub tarka,
dopiero tę startą masę można przepuścić przez te maszynki - obie są
konstrukcyjnie podobne do włoskich i są wyłącznie do owoców i warzyw
miękkich, lub do startych twardych.
Dlatego planuję zakup maszynki do mięsa z szatkownicą i
wyciskaczem do soków firmy Zelmer:
http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/maszynki-do-mie
lenia/maszynka-do-mielenia-986/
jest ona doskonałym uzupełnieniem robota tej firmy o nazwie Fenomen:
http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/roboty_kuchenne
/fenomen_z_sokowirowka/
Zawiera beben do ścierania dowolnych warzyw czy owoców, z miezgi
których można odcisnąć sok w przystawce - wyciskarce do drobnych
owoców. Podobnie można rozdrabniać warzywa (marchew, buraki, kapustę),
czy owoce np. jabłka w malakserze Fenomena i przepuścić przez
wyciskarkę - obróbka potokowa - dzięki czemu zrobienie sobie soku -
także na zimę, czy na wino staje się łatwe i bez angażowania dużego
wysiłku dla drobnych dłoni naszych pań.
Jestem zadowolonym posiadaczem Fenomena (wcześniejszej wersji) -
pozwolił mi na przerobienie owoców pigwowca, buraków i innych warzyw i
owoców na przetwory na zimę skracając znacznie czas i niwelując
wysiłek. Prace, które zajmowały około dwu tygodni, zanim zakupiłem
Fenomena, skróciły się do dwu - trzech dni - przerabiamy znaczne
ilości tego, co wyrośnie na działce, oraz co kupujemy od sąsiadów np.
pomidory na przecier tzw. niehandlowe, ale nadające się do przerobu, w
zasadzie poza kapustą do kiszenia (już nie sieję) i ziemniakami nie
musimy kupować niczego warzywnego... Nawet groszek cukrowy mam
zamrożony własny - o woele lepszy niż konserwowy, bo zebrany prawie
dojrzały z jeszcze zielony - pełen swojego smaku...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-03-02 07:20:27
Temat: Re: SokiOn 2 Mar, 07:55, Panslavista <p...@g...com> wrote:
> On 2 Mar, 06:28, Ewa J <e...@g...pl> wrote:
>
>
>
>
>
> > Panslavista wrote:
> > > Mam dwie - polską o poziomym ślimaku i rosyjską o pionowym... Takie
> > > maszynki produkował też czeski Porkert, włoskie są w
> > > GaleriiKuchennej:
>
> > Spojrzalam.
>
> > Prasy mnie nie interesuje z tego wzgledu ze potrzebuje szklanke soku a
> > nie wiadro.
>
> > Te wloskie maszynki to .....na po prostu wloskie.
> > Najwazniejszy element (slimacznica) wykonany z plastiku. Mysle ze jak
> > toto nawet "ugryzie" marchewke czy buraka to najwyzej tylko raz i zlamie
> > sie lub peknie.
> > Zreszta w opisie wymieniaja, ze jest to maszynka do pomidorow winogron
> > kiwi itp miekkich owocow wiec dla mnie do niczego.
>
> > Te maszynki ktore masz to maja slimacznice z plastiku czy ze stali?
>
> Z pobielanego żeliwa - jak maszynki do mięsa, ale żadna z nich
> marchwi nie zmiele - do tego potrzebna jest sokowirówka lub tarka,
> dopiero tę startą masę można przepuścić przez te maszynki - obie są
> konstrukcyjnie podobne do włoskich i są wyłącznie do owoców i warzyw
> miękkich, lub do startych twardych.
> Dlatego planuję zakup maszynki do mięsa z szatkownicą i
> wyciskaczem do soków firmy Zelmer:http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/maszynki
-do-mielenia/maszynka-do...
> jest ona doskonałym uzupełnieniem robota tej firmy o nazwie
Fenomen:http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/roboty_
kuchenne/fenomen_z_sokowi...
>
> Zawiera beben do ścierania dowolnych warzyw czy owoców, z miezgi
> których można odcisnąć sok w przystawce - wyciskarce do drobnych
> owoców. Podobnie można rozdrabniać warzywa (marchew, buraki, kapustę),
> czy owoce np. jabłka w malakserze Fenomena i przepuścić przez
> wyciskarkę - obróbka potokowa - dzięki czemu zrobienie sobie soku -
> także na zimę, czy na wino staje się łatwe i bez angażowania dużego
> wysiłku dla drobnych dłoni naszych pań.
> Jestem zadowolonym posiadaczem Fenomena (wcześniejszej wersji) -
> pozwolił mi na przerobienie owoców pigwowca, buraków i innych warzyw i
> owoców na przetwory na zimę skracając znacznie czas i niwelując
> wysiłek. Prace, które zajmowały około dwu tygodni, zanim zakupiłem
> Fenomena, skróciły się do dwu - trzech dni - przerabiamy znaczne
> ilości tego, co wyrośnie na działce, oraz co kupujemy od sąsiadów np.
> pomidory na przecier tzw. niehandlowe, ale nadające się do przerobu, w
> zasadzie poza kapustą do kiszenia (już nie sieję) i ziemniakami nie
> musimy kupować niczego warzywnego... Nawet groszek cukrowy mam
> zamrożony własny - o woele lepszy niż konserwowy, bo zebrany prawie
> dojrzały z jeszcze zielony - pełen swojego smaku...- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -
W ferworze pisaniny zapomniałem dodać, że nowy Fenomen (link
wyżej) ma sokowirówkę, więc problemu z sokiem z marchewki, buraka, czy
jabłka nie ma!!!
Podobnie jest z prasą - najmniejsza (i najtańsza) ma pojemność
całkowitą tylko 4 litrów, więc wystarczy w małej kuchni do soku z
winogron, malin, jeżyn, porzeczek i agrestu. Najlepsze wino jest z
soku wytłoczonego potraktowanego enzymem lub zafermentowanego w
moszczu i dopiero potem przetłoczonego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-03-02 09:22:06
Temat: Re: SokiUżytkownik Ewa J napisał:
(...)
> Najwazniejszy element (slimacznica) wykonany z plastiku. Mysle ze jak
> toto nawet "ugryzie" marchewke czy buraka to najwyzej tylko raz i zlamie
> sie lub peknie.
Tę szklankę soku możesz wycisnąć metodą z czasów króla Ćwieczka :)
Utrzeć marchew, włożyć w gazę apteczną i skręcając wycisnąć. Nie
wiem, czy to w sumie nie będzie lżejszą pracą niż kręcenie maszynki
z twardym warzywem.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-03-02 12:12:26
Temat: Re: SokiKrystyna Chiger wrote:
Dzieki wszystkim za porady. Metoda sokowirowka/tarka i potem wyciskarka
jest nie warta zachodu przy ilosci
soku jaka jednorazowo potrzebuje. Wiec pozostaje mi sokowirowka.
> Tę szklankę soku możesz wycisnąć metodą z czasów króla Ćwieczka :)
Mialo byc "szklanke" a nie szklanke :-).Znaczy jakies 3-4 szklanki
jednorazowo.
> Utrzeć marchew,............. niewatpliwie najprostsza metoda, ale zawsze sie
spiesze, znaczy nie lubie soku z
kawalkami skory i krwia :-))))
Nie wiem, czy to w sumie nie będzie lżejszą pracą niż kręcenie maszynki
> z twardym warzywem.
A chlop to od czego? :-))))))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-03-02 12:19:16
Temat: Re: Soki
"Ewa J" <e...@g...pl> wrote in message
news:T2Qql.68628$6r1.49091@newsfe19.iad...
Krystyna Chiger wrote:
Dzieki wszystkim za porady. Metoda sokowirowka/tarka i potem wyciskarka
jest nie warta zachodu przy ilosci
soku jaka jednorazowo potrzebuje. Wiec pozostaje mi sokowirowka.
> Tę szklankę soku możesz wycisnąć metodą z czasów króla Ćwieczka :)
Mialo byc "szklanke" a nie szklanke :-).Znaczy jakies 3-4 szklanki
jednorazowo.
> Utrzeć marchew,............. niewatpliwie najprostsza metoda, ale zawsze
> sie spiesze, znaczy nie lubie soku z
kawalkami skory i krwia :-))))
Nie wiem, czy to w sumie nie będzie lżejszą pracą niż kręcenie maszynki
> z twardym warzywem.
A chlop to od czego? :-))))))))))
Może - np.za kręcenie loda...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-03-02 14:58:58
Temat: Re: SokiUżytkownik Ewa J napisał:
(...)
>> Nie wiem, czy to w sumie nie będzie lżejszą pracą niż kręcenie maszynki
>> z twardym warzywem.
> A chlop to od czego? :-))))))))))
>
Jeżeli choć trochę przypomina znanych mi panów, następnego dnia
po sesji "kręceniowej" przyniesie do domu sokowirówkę. Nawet,
jeżeli w domu są już dwie :) W dodatku będzie to najdroższa sokowirówka
z dostępnych na rynku.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |