Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!wsisiz.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix
.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.g
iganews.com!postnews.google.com!v39g2000yqm.googlegroups.com!not-for-mail
From: Panslavista <p...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Soki
Date: Sun, 1 Mar 2009 22:55:16 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 58
Message-ID: <6...@v...googlegroups.com>
References: <rvBql.18394$ur1.211@newsfe15.iad>
<4...@w...googlegroups.com>
<g9Kql.35812$EO2.19306@newsfe04.iad>
NNTP-Posting-Host: 83.6.225.46
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1235976916 5056 127.0.0.1 (2 Mar 2009 06:55:16 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Mar 2009 06:55:16 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: v39g2000yqm.googlegroups.com; posting-host=83.6.225.46;
posting-account=VxowYgoAAACXIUj-wSbzn1nmOoh3KrQ2
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FDM; .NET CLR
1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:320814
Ukryj nagłówki
On 2 Mar, 06:28, Ewa J <e...@g...pl> wrote:
> Panslavista wrote:
> > Mam dwie - polską o poziomym ślimaku i rosyjską o pionowym... Takie
> > maszynki produkował też czeski Porkert, włoskie są w
> > GaleriiKuchennej:
>
> Spojrzalam.
>
> Prasy mnie nie interesuje z tego wzgledu ze potrzebuje szklanke soku a
> nie wiadro.
>
> Te wloskie maszynki to .....na po prostu wloskie.
> Najwazniejszy element (slimacznica) wykonany z plastiku. Mysle ze jak
> toto nawet "ugryzie" marchewke czy buraka to najwyzej tylko raz i zlamie
> sie lub peknie.
> Zreszta w opisie wymieniaja, ze jest to maszynka do pomidorow winogron
> kiwi itp miekkich owocow wiec dla mnie do niczego.
>
> Te maszynki ktore masz to maja slimacznice z plastiku czy ze stali?
Z pobielanego żeliwa - jak maszynki do mięsa, ale żadna z nich
marchwi nie zmiele - do tego potrzebna jest sokowirówka lub tarka,
dopiero tę startą masę można przepuścić przez te maszynki - obie są
konstrukcyjnie podobne do włoskich i są wyłącznie do owoców i warzyw
miękkich, lub do startych twardych.
Dlatego planuję zakup maszynki do mięsa z szatkownicą i
wyciskaczem do soków firmy Zelmer:
http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/maszynki-do-mie
lenia/maszynka-do-mielenia-986/
jest ona doskonałym uzupełnieniem robota tej firmy o nazwie Fenomen:
http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/roboty_kuchenne
/fenomen_z_sokowirowka/
Zawiera beben do ścierania dowolnych warzyw czy owoców, z miezgi
których można odcisnąć sok w przystawce - wyciskarce do drobnych
owoców. Podobnie można rozdrabniać warzywa (marchew, buraki, kapustę),
czy owoce np. jabłka w malakserze Fenomena i przepuścić przez
wyciskarkę - obróbka potokowa - dzięki czemu zrobienie sobie soku -
także na zimę, czy na wino staje się łatwe i bez angażowania dużego
wysiłku dla drobnych dłoni naszych pań.
Jestem zadowolonym posiadaczem Fenomena (wcześniejszej wersji) -
pozwolił mi na przerobienie owoców pigwowca, buraków i innych warzyw i
owoców na przetwory na zimę skracając znacznie czas i niwelując
wysiłek. Prace, które zajmowały około dwu tygodni, zanim zakupiłem
Fenomena, skróciły się do dwu - trzech dni - przerabiamy znaczne
ilości tego, co wyrośnie na działce, oraz co kupujemy od sąsiadów np.
pomidory na przecier tzw. niehandlowe, ale nadające się do przerobu, w
zasadzie poza kapustą do kiszenia (już nie sieję) i ziemniakami nie
musimy kupować niczego warzywnego... Nawet groszek cukrowy mam
zamrożony własny - o woele lepszy niż konserwowy, bo zebrany prawie
dojrzały z jeszcze zielony - pełen swojego smaku...
|