Data: 2009-03-02 07:20:27
Temat: Re: Soki
Od: Panslavista <p...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 2 Mar, 07:55, Panslavista <p...@g...com> wrote:
> On 2 Mar, 06:28, Ewa J <e...@g...pl> wrote:
>
>
>
>
>
> > Panslavista wrote:
> > > Mam dwie - polską o poziomym ślimaku i rosyjską o pionowym... Takie
> > > maszynki produkował też czeski Porkert, włoskie są w
> > > GaleriiKuchennej:
>
> > Spojrzalam.
>
> > Prasy mnie nie interesuje z tego wzgledu ze potrzebuje szklanke soku a
> > nie wiadro.
>
> > Te wloskie maszynki to .....na po prostu wloskie.
> > Najwazniejszy element (slimacznica) wykonany z plastiku. Mysle ze jak
> > toto nawet "ugryzie" marchewke czy buraka to najwyzej tylko raz i zlamie
> > sie lub peknie.
> > Zreszta w opisie wymieniaja, ze jest to maszynka do pomidorow winogron
> > kiwi itp miekkich owocow wiec dla mnie do niczego.
>
> > Te maszynki ktore masz to maja slimacznice z plastiku czy ze stali?
>
> Z pobielanego żeliwa - jak maszynki do mięsa, ale żadna z nich
> marchwi nie zmiele - do tego potrzebna jest sokowirówka lub tarka,
> dopiero tę startą masę można przepuścić przez te maszynki - obie są
> konstrukcyjnie podobne do włoskich i są wyłącznie do owoców i warzyw
> miękkich, lub do startych twardych.
> Dlatego planuję zakup maszynki do mięsa z szatkownicą i
> wyciskaczem do soków firmy Zelmer:http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/maszynki
-do-mielenia/maszynka-do...
> jest ona doskonałym uzupełnieniem robota tej firmy o nazwie
Fenomen:http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/roboty_
kuchenne/fenomen_z_sokowi...
>
> Zawiera beben do ścierania dowolnych warzyw czy owoców, z miezgi
> których można odcisnąć sok w przystawce - wyciskarce do drobnych
> owoców. Podobnie można rozdrabniać warzywa (marchew, buraki, kapustę),
> czy owoce np. jabłka w malakserze Fenomena i przepuścić przez
> wyciskarkę - obróbka potokowa - dzięki czemu zrobienie sobie soku -
> także na zimę, czy na wino staje się łatwe i bez angażowania dużego
> wysiłku dla drobnych dłoni naszych pań.
> Jestem zadowolonym posiadaczem Fenomena (wcześniejszej wersji) -
> pozwolił mi na przerobienie owoców pigwowca, buraków i innych warzyw i
> owoców na przetwory na zimę skracając znacznie czas i niwelując
> wysiłek. Prace, które zajmowały około dwu tygodni, zanim zakupiłem
> Fenomena, skróciły się do dwu - trzech dni - przerabiamy znaczne
> ilości tego, co wyrośnie na działce, oraz co kupujemy od sąsiadów np.
> pomidory na przecier tzw. niehandlowe, ale nadające się do przerobu, w
> zasadzie poza kapustą do kiszenia (już nie sieję) i ziemniakami nie
> musimy kupować niczego warzywnego... Nawet groszek cukrowy mam
> zamrożony własny - o woele lepszy niż konserwowy, bo zebrany prawie
> dojrzały z jeszcze zielony - pełen swojego smaku...- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -
W ferworze pisaniny zapomniałem dodać, że nowy Fenomen (link
wyżej) ma sokowirówkę, więc problemu z sokiem z marchewki, buraka, czy
jabłka nie ma!!!
Podobnie jest z prasą - najmniejsza (i najtańsza) ma pojemność
całkowitą tylko 4 litrów, więc wystarczy w małej kuchni do soku z
winogron, malin, jeżyn, porzeczek i agrestu. Najlepsze wino jest z
soku wytłoczonego potraktowanego enzymem lub zafermentowanego w
moszczu i dopiero potem przetłoczonego.
|