« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-03-20 20:09:22
Temat: Solona sloninaNiedawno jadlem slonine przrzadzona na rosyjski sposob. Bije to na glowe
szynke i takie tam podobne jadla francuskich pieskow. A jesli do tego dodac
dobry wlasny chleb, ogorki z Kruszewa to i mozna klapnac jakiegos
"kalamarza".
Ale jak sie robi taka slonine?
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-03-20 21:52:32
Temat: Re: Solona sloninaŚwiadomie, albo i nie Marek napisał(a):
> Niedawno jadlem slonine przrzadzona na rosyjski sposob. Bije to na glowe
> szynke i takie tam podobne jadla francuskich pieskow. A jesli do tego dodac
> dobry wlasny chleb, ogorki z Kruszewa to i mozna klapnac jakiegos
> "kalamarza".
>
> Ale jak sie robi taka slonine?
O ile sie nie mylę i jest to taka co moja babcia robiła:
"Stocza" to sie chyba nazywa, osolić opieprzyć natrzeć czosnkiem i do
zamrażarki... na miesiąc zapomnieć :)
Ja za to szukam sposobu na konserwową słoninę ;)
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-03-20 21:53:24
Temat: Re: Solona slonina"Marek" wrote in message news:dvn28j$4jl$1@nemesis.news.tpi.pl...
| Niedawno jadlem slonine przrzadzona na rosyjski sposob. Bije to na glowe
| szynke i takie tam podobne jadla francuskich pieskow. A jesli do tego
dodac
| dobry wlasny chleb, ogorki z Kruszewa to i mozna klapnac jakiegos
| "kalamarza".
|
| Ale jak sie robi taka slonine?
Rożnie... na mokro i na sucho, na zimno i na gorąco, a i podwędzone nie od
rzeczy jest... ;))
Jeśli czytasz po rosyjsku, to polecam:
http://forum.kulina.ru/topic451.html
http://forum.kulina.ru/topic258.html
http://forum.gotovim.ru/forum1/topic2129.shtml
A tu cała stronka na ten temat:
http://supersalo.narod.ru/
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-03-21 08:49:27
Temat: Re: Solona slonina
Użytkownik "Bożena Kmiecik" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w
wiadomości news:dvn895$7ce$1@news.onet.pl...
> "Marek" wrote in message news:dvn28j$4jl$1@nemesis.news.tpi.pl...
> | Niedawno jadlem slonine przrzadzona na rosyjski sposob. Bije to na glowe
> | szynke i takie tam podobne jadla francuskich pieskow. A jesli do tego
> dodac
> | dobry wlasny chleb, ogorki z Kruszewa to i mozna klapnac jakiegos
> | "kalamarza".
> |
> | Ale jak sie robi taka slonine?
>
> Rożnie... na mokro i na sucho, na zimno i na gorąco, a i podwędzone nie od
> rzeczy jest... ;))
> Jeśli czytasz po rosyjsku, to polecam:
> http://forum.kulina.ru/topic451.html
> http://forum.kulina.ru/topic258.html
> http://forum.gotovim.ru/forum1/topic2129.shtml
> A tu cała stronka na ten temat:
> http://supersalo.narod.ru/
>
Sliczne tyle ze wychodzi na to że sało to taki nasz boczek...
a tak przy okazji to jak sie po polsku bedzie nazywało: ???? ? ???????
????????
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-03-21 08:55:35
Temat: Re: Solona slonina
Użytkownik "Marek W."
<U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> napisał w
wiadomości news:dvoenh$8mk$1@news.lublin.pl...
>
> >
>
> Sliczne tyle ze wychodzi na to że sało to taki nasz boczek...
>
> a tak przy okazji to jak sie po polsku bedzie nazywało: ???? ? ???????
> ????????
>
Ech to kodowanie chodzi konkretnie o lukovoe szeluxi ??
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-03-21 09:13:46
Temat: Re: Solona slonina
"Marek W." wrote in message news:dvof30$8qh$1@news.lublin.pl...
| > Sliczne tyle ze wychodzi na to że sało to taki nasz boczek...
Tymi sposobami można i zwykłą (taką bez chudego miesa) słoninę, i boczek
robić.
| Ech to kodowanie chodzi konkretnie o lukovoe szeluxi ??
Lukovaja szelucha to luski cebulowe, te brazowe.
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-03-21 09:30:49
Temat: Re: Solona slonina
Użytkownik "Bożena Kmiecik" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w
wiadomości news:dvog4b$9fk$1@news.onet.pl...
>
> | Ech to kodowanie chodzi konkretnie o lukovoe szeluxi ??
>
> Lukovaja szelucha to luski cebulowe, te brazowe.
>
>
AAAAA to stąd to ma taki ładny kolor....bardzo ciekawe i przydatne
Dzieki Bardzo
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-03-21 09:48:11
Temat: Re: Solona sloninaDnia Mon, 20 Mar 2006 22:53:24 +0100, Bożena Kmiecik napisał(a):
> http://supersalo.narod.ru/
Przeczytalem. Uch, alez trzeba miec do tego organizm :)
--
pozdrawiam,
Maciek
"Lepiej żyć sto lat w bogactwie i dostatku
niż jeden dzień w biedzie i ubóstwie" (c)AF
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-03-21 10:07:56
Temat: Re: Solona slonina
Użytkownik "Maciek" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ltrhq7np7kai$.lrq2jxlujhqq$.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 20 Mar 2006 22:53:24 +0100, Bożena Kmiecik napisał(a):
>
> > http://supersalo.narod.ru/
>
> Przeczytalem. Uch, alez trzeba miec do tego organizm :)
>
> --
aaaaa tam...to wszystko jest dokładnie przemyślane jak sie
okazuje.....solidny połeć takieko sała i po wypiciu flaszki na twarz wstaje
sie od stołu rześki i radosny...
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-03-21 21:03:21
Temat: Re: Solona sloninaTyle, że w Polsce już nie hoduje się świń dających taką słoninę. W
każdym razie w sklepach nie do dostania. Ta co jest ma ledwo 1 cm
grubości, a powinna mieć z 5-6 ;(
--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |