X-Received: by 10.31.48.2 with SMTP id w2mr794236vkw.13.1514917548568; Tue, 02 Jan
2018 10:25:48 -0800 (PST)
X-Received: by 10.31.48.2 with SMTP id w2mr794236vkw.13.1514917548568; Tue, 02 Jan
2018 10:25:48 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer03.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer01.iad!feed-me.highwinds-medi
a.com!news.highwinds-media.com!m31no5639082qtf.0!news-out.google.com!t48ni2248q
tc.1!nntp.google.com!g35no5636929qtk.1!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.go
oglegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Tue, 2 Jan 2018 10:25:47 -0800 (PST)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=79.185.83.207;
posting-account=zM1RagoAAABTI00siSfGoyMwfAGqCgDP
NNTP-Posting-Host: 79.185.83.207
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <5...@g...com>
Subject: Sposób na bakalie non stop :-)
From: i...@g...pl
Injection-Date: Tue, 02 Jan 2018 18:25:48 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 3380
X-Received-Body-CRC: 2547552568
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379823
Ukryj nagłówki
Czekające w lodówce, usmażone zawczasu i osobiście bakalie to podręczny skarb podczas
przedświątecznego pieczenia, wizyty niespodziewanych gości (dodatek do lodów itp.).
Masz chwilę czasu? Zrób.
1) Skórka pomarańczowa w syropie:
Wyszorowane, wymoczone w letniej wodzie z sodą i wypłukane pomarańcze obieram
nożykiem szczelinowym - ,,obierki" idą do rondla, a owoce na sok.
,,Obierki", pokrajane na kilkucentymetrowe odcinki, zalewam wrzatkiem i pod
przykryciem doprowadzam do wrzenia, od tej chwili powolutku gotując do miekkości. Gdy
patyczek od szaszłyków przebija je z minimalnym oporem, wsypuję cukier i zagotowuję.
W trakcie ogrzewania dosypuję cukru i odparowuję wodę tak, aby otrzymać gęstawy
syrop.
Można rozłożyć tę pracę na dwa dni.
Kiedy syrop zgęstnieje i skórki będą szkliste, przekładam całość do czystego słoika z
zakrętką - skórki mają być zanurzone w syropie.
Po ostudzeniu przechowuję w lodówce i odcedzam skórki na sitku nad miseczką, kiedy są
potrzebne. Po dokładnym odcieknięciu syrop trafia z powrotem do słoika.
Po skończeniu się skôrek syrop można wykorzystać ponownie (dosypując nieco cukru
podczas następnego smażenia skórek) lub zużyc na jeszcze sto innych sposobów -
słodzić nim napoje latem, dodawać do smażenia dżemu z dyni, jabłek itp. lub do
pieczenia ciast jako dodatek zapachowy.
2) Bakalie różne (rodzynki, daktyle, owoce suszone itp) - umyj, namocz w letniej
wodzie kilka godzin, większe owoce pokrój jak lubisz, aby potem już nie trzeba było
tego robić.
Wsyp do rondla i... jak wyżej :-)
Syrop wykorzystaj do słodzenia wigilijnego kompotu oraz do smażenia dżemów i powideł.
W pierniku, keksie, deserze na pewno docenisz różnicę między suchymi bakaliami
dodawanymi wprost z opakowania a tymi wcześniej smażonymi w syropie. Są boskie ?
|