Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sposób na bakalie non stop :-) Sposób na bakalie non stop :-)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sposób na bakalie non stop :-)



następny post »
X-Received: by 10.31.48.2 with SMTP id w2mr794236vkw.13.1514917548568; Tue, 02 Jan
2018 10:25:48 -0800 (PST)
X-Received: by 10.31.48.2 with SMTP id w2mr794236vkw.13.1514917548568; Tue, 02 Jan
2018 10:25:48 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer03.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer01.iad!feed-me.highwinds-medi
a.com!news.highwinds-media.com!m31no5639082qtf.0!news-out.google.com!t48ni2248q
tc.1!nntp.google.com!g35no5636929qtk.1!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.go
oglegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Tue, 2 Jan 2018 10:25:47 -0800 (PST)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=79.185.83.207;
posting-account=zM1RagoAAABTI00siSfGoyMwfAGqCgDP
NNTP-Posting-Host: 79.185.83.207
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <5...@g...com>
Subject: Sposób na bakalie non stop :-)
From: i...@g...pl
Injection-Date: Tue, 02 Jan 2018 18:25:48 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 3380
X-Received-Body-CRC: 2547552568
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379823
Ukryj nagłówki

Czekające w lodówce, usmażone zawczasu i osobiście bakalie to podręczny skarb podczas
przedświątecznego pieczenia, wizyty niespodziewanych gości (dodatek do lodów itp.).
Masz chwilę czasu? Zrób.

1) Skórka pomarańczowa w syropie:
Wyszorowane, wymoczone w letniej wodzie z sodą i wypłukane pomarańcze obieram
nożykiem szczelinowym - ,,obierki" idą do rondla, a owoce na sok.
,,Obierki", pokrajane na kilkucentymetrowe odcinki, zalewam wrzatkiem i pod
przykryciem doprowadzam do wrzenia, od tej chwili powolutku gotując do miekkości. Gdy
patyczek od szaszłyków przebija je z minimalnym oporem, wsypuję cukier i zagotowuję.
W trakcie ogrzewania dosypuję cukru i odparowuję wodę tak, aby otrzymać gęstawy
syrop.
Można rozłożyć tę pracę na dwa dni.
Kiedy syrop zgęstnieje i skórki będą szkliste, przekładam całość do czystego słoika z
zakrętką - skórki mają być zanurzone w syropie.
Po ostudzeniu przechowuję w lodówce i odcedzam skórki na sitku nad miseczką, kiedy są
potrzebne. Po dokładnym odcieknięciu syrop trafia z powrotem do słoika.
Po skończeniu się skôrek syrop można wykorzystać ponownie (dosypując nieco cukru
podczas następnego smażenia skórek) lub zużyc na jeszcze sto innych sposobów -
słodzić nim napoje latem, dodawać do smażenia dżemu z dyni, jabłek itp. lub do
pieczenia ciast jako dodatek zapachowy.

2) Bakalie różne (rodzynki, daktyle, owoce suszone itp) - umyj, namocz w letniej
wodzie kilka godzin, większe owoce pokrój jak lubisz, aby potem już nie trzeba było
tego robić.
Wsyp do rondla i... jak wyżej :-)
Syrop wykorzystaj do słodzenia wigilijnego kompotu oraz do smażenia dżemów i powideł.
W pierniku, keksie, deserze na pewno docenisz różnicę między suchymi bakaliami
dodawanymi wprost z opakowania a tymi wcześniej smażonymi w syropie. Są boskie ?

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
02.01 Stokrotka
02.01 i...@g...pl
Ale mleko!
Ale jajo!
Ciasto rzadkie na naleśniki
Ciasto rzadkie na naleśniki
Kara za oszukiwanie na maśle
Boki zrywać po sobocie ?
Mój przysmak nad przysmaki :-)
Nowoczesne nie znaczy lepsze!
Przerywanie korzeniowych.
[OT] jak usunąć gluta?
Margaryny antycholesterolowe
Bitki wołowe
Co w foliowanych sałatach piszczy?
sok z buraków
Jaja z larwami w Auchanie
Kosiarka ręczna wrzecionowa - czy to ma sens?
Zabezpieczenie miejsc po cięciu.
Wieki ciemne.
Wolność słowa i jaskiniowcy
Dlaczego uważam Chrystusa za oszusta.
Kościelna metoda na władze absolutną.
Ale mleko!
Pijaczyna!
no to zaczynamy!
Ostatni wirus Umysłu usunięty.
Ostatni wirus Umysłu usunięty.
Ale jajo!
Ach, gdzież ten szampon???
Krytykantom RN.
Apel do Leo.


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X