Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sposób na bakalie non stop :-)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sposób na bakalie non stop :-)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2018-01-02 19:25:47

Temat: Sposób na bakalie non stop :-)
Od: i...@g...pl szukaj wiadomości tego autora

Czekające w lodówce, usmażone zawczasu i osobiście bakalie to podręczny skarb podczas
przedświątecznego pieczenia, wizyty niespodziewanych gości (dodatek do lodów itp.).
Masz chwilę czasu? Zrób.

1) Skórka pomarańczowa w syropie:
Wyszorowane, wymoczone w letniej wodzie z sodą i wypłukane pomarańcze obieram
nożykiem szczelinowym - ,,obierki" idą do rondla, a owoce na sok.
,,Obierki", pokrajane na kilkucentymetrowe odcinki, zalewam wrzatkiem i pod
przykryciem doprowadzam do wrzenia, od tej chwili powolutku gotując do miekkości. Gdy
patyczek od szaszłyków przebija je z minimalnym oporem, wsypuję cukier i zagotowuję.
W trakcie ogrzewania dosypuję cukru i odparowuję wodę tak, aby otrzymać gęstawy
syrop.
Można rozłożyć tę pracę na dwa dni.
Kiedy syrop zgęstnieje i skórki będą szkliste, przekładam całość do czystego słoika z
zakrętką - skórki mają być zanurzone w syropie.
Po ostudzeniu przechowuję w lodówce i odcedzam skórki na sitku nad miseczką, kiedy są
potrzebne. Po dokładnym odcieknięciu syrop trafia z powrotem do słoika.
Po skończeniu się skôrek syrop można wykorzystać ponownie (dosypując nieco cukru
podczas następnego smażenia skórek) lub zużyc na jeszcze sto innych sposobów -
słodzić nim napoje latem, dodawać do smażenia dżemu z dyni, jabłek itp. lub do
pieczenia ciast jako dodatek zapachowy.

2) Bakalie różne (rodzynki, daktyle, owoce suszone itp) - umyj, namocz w letniej
wodzie kilka godzin, większe owoce pokrój jak lubisz, aby potem już nie trzeba było
tego robić.
Wsyp do rondla i... jak wyżej :-)
Syrop wykorzystaj do słodzenia wigilijnego kompotu oraz do smażenia dżemów i powideł.
W pierniku, keksie, deserze na pewno docenisz różnicę między suchymi bakaliami
dodawanymi wprost z opakowania a tymi wcześniej smażonymi w syropie. Są boskie ?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

2. Data: 2018-01-02 20:59:22

Temat: Re: Sposób na bakalie non stop :-)
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Za słodkie i za dużo roboty, a kroi się po namoczeniu bo miększe.
Moje śliwki suszone, na prawdę suszone a nie wędzone, polskie, są nie do
pokrojenia pszed namczeniem.

--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2018-01-02 22:05:08

Temat: Re: Sposób na bakalie non stop :-)
Od: i...@g...pl szukaj wiadomości tego autora

> Za dużo roboty

I właśnie dlatego jesz, co jesz, a o dobrym pojęcie masz mizerne :-)

> i za słodkie

Bakalie w syropie to nie jest element diety odchudzającej, tylko luksusowa rzecz. Nie
mogą być ,,za słodkie" - z samego założenia albowiem MAJĄ BYĆ tak słodkie, jak tylko
się da i jeszcze bardziej.

> ,,kroi się po namoczeniu bo miększe"

,,namocz w letniej wodzie kilka godzin, większe owoce pokrój"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Spokojnego!!!
Meni świąteczne czy adwentowe?
Cichym bohaterkom :)
Hiszpańska nóżka ;)
Bułka cesarska zwana kajzerką :-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

To.
Gruszkami zasypanam!
Arszenik w ryzu
jabłka
Moje kuchenne ,,teorie" ?

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X