Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sprzed do fondue

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sprzed do fondue

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-02-07 11:52:35

Temat: Re: Sprzet do fondue
Od: g...@o...pl-NOSPAM (Grzegorz Janoszka) szukaj wiadomości tego autora

Nawiązując do postu z Wed, 07 Feb 2001 12:31:55 +0100 autorstwa Sebastian Maliszczak
(y...@c...edu.pl):
: > Kurde... a ja nie wiem, co to fondue i co to grill raclette...
: > Oświećcie głupią blondynkę...
: Tu
: http://www.kitchenemporium.com/cgi-bin/kitchen/prod/
30trjg82500.html
: mozesz sobie ogladnac. A w skrucie mowiac to taki roztopiony
: ser w kociolku ktory sie je maczajac widelczyki z nadziana bulka.
: Mmmmm pycha, zwlaszcza z dobrym winkiem

No cacy, cacy... Jak się nazywa ten serek? Jakiś specjalny?

I jakie to kaloryczne :-)

--
Grzegorz Janoszka

Na newsy piszę całkowicie prywatnie.
Gdy mi odpowiadasz, wytnij "-NOSPAM" z adresu.

Nie pluj nigdy do studni - może jeszcze przyjdzie Ci pić z niej wodę...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-02-07 12:02:04

Temat: Re: Sprzet do fondue
Od: Sebastian Maliszczak <y...@c...edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Grzegorz Janoszka wrote:
>
> No cacy, cacy... Jak się nazywa ten serek? Jakiś specjalny?
>
> I jakie to kaloryczne :-)
>

IMHO mozna robic z roznych serow, a w sklepach sprzedaja taka gotowa
mieszanke w kartonie. Mozna to na przyklad kupic w KrakChemii.


--
Sebastian Maliszczak * y...@c...edu.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-07 12:17:32

Temat: Re: Sprzet do fondue
Od: "Grzegorz M. Mucha" <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

> No cacy, cacy... Jak się nazywa ten serek? Jakiś specjalny?
>
> I jakie to kaloryczne :-)
>
Niby NTG, ale to powinno byc gruyere z emmentalerem (choc sa i inne
wersje-pl.rec.kuchnia
sluzy dalsza pomoca).
Gruyere jest faktycznie unikalny, ja nie lubie surowych serow (wyjatek:
te bardziej kontrowersyjne:
plesniowe, parmezan, oscypki), a gruyere jest wg mnie pyszny tylko ta
cena... 50 zl/kg.
Na pocieche to wychodzi i tak ok.15 zl za sery na 6 osob (jakies 60
deka), do tego winko,
przyprawy i bagietka.
A jest tez wersja miesna - ale z wolowina :(

--
Grzegorz Mucha <m...@t...pl> ICQ #91619595, tel.(502)261417
-------------------------------------------
Jesli jest problem, to jest rozwiazanie.
Nie ma rozwiazania-nie ma problemu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-07 12:36:29

Temat: Re: Sprzet do fondue
Od: Seweryn Lipkowski <c...@c...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Grzegorz M. Mucha" wrote:

> Niby NTG,

Nie zauważyłeś chyba cross-posta na pl.rec.huchnia :-)

> A jest tez wersja miesna - ale z wolowina :(

I bardzo dobrze! Ser taki drogi, to przynajmniej mięsko tańsze (i chyba cały
czas tanieje?) :-))

Pozdrawiam,
Seweryn.

--
Seweryn Lipkowski irc:cochese mailto:c...@c...krakow.pl |
________________________ http://www.under.construction/?będzie=niedługo ___|
Zamawiałem piwo. A ja, jak zamawiam piwo, to macie je podawać w kółko
dopóty, dopóki nie zakrzyknę: "Wody". - Jaskier [AS: "Wieczny Ogień"]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-07 15:48:06

Temat: Re: Sprzet do fondue
Od: "star" <n...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora



>IMHO mozna robic z roznych serow, a w sklepach sprzedaja taka gotowa
>mieszanke w kartonie. Mozna to na przyklad kupic w KrakChemii.


Mieszanki sklepowej nie polecalabym bo jest niesmaczna i nijak sie nie ma w
smaku to prawdziwej szwarcarskiej. Glownie czuc kwasne wino i lekko starawy
ser.
Niestety innym wyjsciem jest mieszanie serow metoda prob i bledow,
pamietajac zeby ser zetrzec i stapiac malymi fragmentami bo inaczej bedzie
nie do zjedzenia.

Pozdrawiam i zyczac smacznego udaje sie do domu na fondue z indyka:)))




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-07 17:28:36

Temat: Re: Sprzet do fondue
Od: Patrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Grzegorz Janoszka wrote:

> : > Kurde... a ja nie wiem, co to fondue i co to grill raclette...
> : > Oświećcie głupią blondynkę...
> : Tu
> : http://www.kitchenemporium.com/cgi-bin/kitchen/prod/
30trjg82500.html
> : mozesz sobie ogladnac. A w skrucie mowiac to taki roztopiony
> : ser w kociolku ktory sie je maczajac widelczyki z nadziana bulka.
> : Mmmmm pycha, zwlaszcza z dobrym winkiem
>
> No cacy, cacy... Jak się nazywa ten serek? Jakiś specjalny?
>
> I jakie to kaloryczne :-)

dlatego wina duzo sie do tego pije. i ziola dobrze jest dodac.
a we francji jest zwyczaj, ze ten, kto upusci pieczywo do sera kupuje wino.

pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-07 22:37:44

Temat: Re: Sprzet do fondue
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net> szukaj wiadomości tego autora

In pl.rec.kuchnia Grzegorz M. Mucha <m...@t...pl> wrote:
> Niby NTG, ale to powinno byc gruyere z emmentalerem (choc sa i inne
> wersje-pl.rec.kuchnia
Tak naprawdę, to ementaler jest niekoszerny. :-) Powinien być vacherin
friburgeois z gruyerem. Modyfikacje: gruyere, vacherin, comte. Gruyere
i abondance. Gruyere i comte. Dla lubiących silne wrażenia: gruyere,
vacherin i appenzeller ;-)

> A jest tez wersja miesna - ale z wolowina :(
Bourginionne. Ale to zupełnie inna bajka.

Anetek (a fondue czekoladowe też jest, a co.)
--
....
.' .. `. A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta
:`.__.': Anything is good and useful if it's made of chocolate.
`....'

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-08 08:38:35

Temat: Re: Sprzet do fondue
Od: "Grzegorz M. Mucha" <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Aneta Baran wrote:
>
> Tak naprawdę, to ementaler jest niekoszerny. :-) Powinien być vacherin
> friburgeois z gruyerem. Modyfikacje: gruyere, vacherin, comte. Gruyere
> i abondance. Gruyere i comte. Dla lubiących silne wrażenia: gruyere,
> vacherin i appenzeller ;-)

No tak, ale nie wiem czy udaloby sie skompletowac te sery w ktoryms z
krakowskich sklepow. A jak na razie mieszanka gruyere+emmentaler byla
spoko(choc znalazlem tez wersje gruyere+cheddar). Problem z gruyere jest
taki, ze chcialoby sie go zjesc jednoczesnie na surowo i w fondue, a tu
trzeba sie zdecydowac.

--
Grzegorz Mucha <m...@t...pl> ICQ #91619595, tel.(502)261417
----------------------------------------------------
------------
Jedyna roznica miedzy glupota a geniuszem jest to, ze geniusz
jest ograniczony.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-08 09:22:00

Temat: RE: Zrobilam dzis pizze i ...
Od: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info) szukaj wiadomości tego autora

> From: piomia_chip

>
> ...bardzo zalezalo mi na tym, aby ciasto bylo puszyste,
> niestety bylo
> kruche.
> Skladniki, ktore dalam do ciasta to:
> maka
> mleko, drozdze, cukier
> jajko
> sol.
>
> Bardziej smakuje mi ciasto z pizzy hat. Czy znacie przepis
> na to ciasto?
>

Z tego, co się orientuję, przyrządzają je oni z jakiejś
gotowej mieszanki zawierającej mąkę i środki chemiczne
w proporcjach 1:1 ;-))))

Dodatkowo, jak już musisz iść do Pizzy Hut, to nie narażaj
się kelnerom, bo potrafią pluć pod salami ;-))

Smacznego

--
Maya
"When God made man, she was only testing"

--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-08 09:22:01

Temat: RE: Sprzet do fondue
Od: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info) szukaj wiadomości tego autora

> From: Patrycja Kazala

> dlatego wina duzo sie do tego pije. i ziola dobrze jest dodac.
> a we francji jest zwyczaj, ze ten, kto upusci pieczywo do
> sera kupuje wino.
>
> pat

Kurcze, nie mogę się powstrzymać!!! ;-))))

Ostatnio czytałam Asterixa, tam za upuszczenie pierwszego
kawałaka chleba było 10 kijów, za drugi ileśtam batów a
za trzeci - kamień u nogi i do jeziora ;-)))))))))))


--
Maya
"When God made man, she was only testing"

--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5 . 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sałatka z selerem surowym
gebki ;)
kurczak sybko i smacznie
Re: Kawa po turecku
pierogi leniwe

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »