Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sprzety domowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sprzety domowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-07 08:01:32

Temat: Sprzety domowe
Od: Marek Smolinski <m...@c...uni.torun.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc Wszystkim !

Mam kilka malych pytan do zorientowanych.

1) Chce kupic wok, ale nie wiem jaki ?

a) zeliwny
b) stalowy robiony mechanicznie
c) stalowy klepany

z pokrywka, bez pokrywki, dno plaskie, dno okragle,
z rakczka jak patelnia, czy z dwoma uszam jak granek

2) Co sadziecie o zeliwnej patelni z powloka grewlonowa ?
Co to jest ten grewlon ?

3) Mozecie polecic jakas dobra ksiazke o kuchni chinskiej ?

z gory dzieki

Mare S.


--
____________________________________________________
_________________
Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL
OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY
Gagarina 7/21 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114834
FAX NO. (+48) (056) 6542477
____________________________________________________
_________________

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-05-07 08:15:00

Temat: Re: Sprzety domowe
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

> 1) Chce kupic wok, ale nie wiem jaki ?
>
> a) zeliwny
> b) stalowy robiony mechanicznie
> c) stalowy klepany
>
> z pokrywka, bez pokrywki, dno plaskie, dno okragle,
> z rakczka jak patelnia, czy z dwoma uszam jak granek

żeliwny jest ok jak masz dobrą kuchnię gazową lub węglową. No i
konserwacja trochę trudniejsza. Nie wszyscy lubią posmak starej skrobii
;-) To samo okrągłe denko. Nadaje się wyłącznie (no prawie) na taborety
gazowe i piece węglowe. Jak masz kuchenkę elektryczną, to już masz z
głowy wybór. Wok jest duży i jak jest w nim coś, to baardzo trudno to
utrzymać na rączce, aby się nie omskło. Pokrywka nie jest w zasadzie
konieczna do dań typowo chińskich. Czasami jednak się przydaje, choćby
po to, aby jarzyny "doszły", albo kuchenka potrzebna i odstawiasz na bok
coby nie wystygło.

podsumowanie: ja bym wziął stalowy klepany z uszami, pokrywką i płaskim
dnem.

> 2) Co sadziecie o zeliwnej patelni z powloka grewlonowa ?
> Co to jest ten grewlon ?
zdaje się jakaś modyfikacja politetrafluoroetenu. Inna nazwa
zastrzeżona.

>
> 3) Mozecie polecic jakas dobra ksiazke o kuchni chinskiej ?
mam parę, ale po niemiecku. Pewnie nie użądza? Taka mała z serii kolacja
pod lampionami też jest ok, ale nie jako "książka pierwszego rzutu"

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-07 09:05:37

Temat: Re: Sprzety domowe
Od: "Jakub Jewula" <b...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Mam kilka malych pytan do zorientowanych.
>
> 1) Chce kupic wok, ale nie wiem jaki ?
>
> a) zeliwny
> b) stalowy robiony mechanicznie
> c) stalowy klepany

Zdecydowanie klepany jak najcienszy.
Z raczka - dno to juz sprawa wtorna.

q


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-07 09:27:53

Temat: Re: Sprzety domowe
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 7 May 2002 11:05:37 +0200, "Jakub Jewula"
<b...@s...com.pl> wrote:

>> Mam kilka malych pytan do zorientowanych.
>>
>> 1) Chce kupic wok, ale nie wiem jaki ?
>>
>> a) zeliwny
>> b) stalowy robiony mechanicznie
>> c) stalowy klepany
>
>Zdecydowanie klepany jak najcienszy.
>Z raczka - dno to juz sprawa wtorna.
>
>q
>
podpisuje sie pod tym. raczka wazna, jesli chcesz miec konce
konczyn gornych w jakim takim stanie po gotowaniu, jestem anty
przykrywkowa - wok to wok, a nie garnek ;))

Krysia
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsgroups.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsgroups.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Ulimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-07 09:32:18

Temat: Re: Sprzety domowe
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

>
> >> Mam kilka malych pytan do zorientowanych.
> >>
> >> 1) Chce kupic wok, ale nie wiem jaki ?
> >>
> >> a) zeliwny
> >> b) stalowy robiony mechanicznie
> >> c) stalowy klepany
> >
> >Zdecydowanie klepany jak najcienszy.
> >Z raczka - dno to juz sprawa wtorna.
> >
> >q
> >
> podpisuje sie pod tym. raczka wazna, jesli chcesz miec konce
> konczyn gornych w jakim takim stanie po gotowaniu, jestem anty
> przykrywkowa - wok to wok, a nie garnek ;))

Krysiu, robiłaś kiedyś żarcie dla wielu osób w woku? Jeszcze taki pot au
feu, na przykład? Transport takiego gluta z kuchni do pokoju
jednoręcznie jest co najmniej trudne. Ja dalej jestem za dwoma uchami!

Ucha, ucha, ucha!!!!

A do ciego pokriwki uzywam, to jus tes napisalem.

A dzisiaj na obiad będzie doener kebab, dzieciaki zarządziły ;-)

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-07 09:45:48

Temat: Re: Sprzety domowe
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> >
>> podpisuje sie pod tym. raczka wazna, jesli chcesz miec konce
>> konczyn gornych w jakim takim stanie po gotowaniu, jestem anty
>> przykrywkowa - wok to wok, a nie garnek ;))
>
>Krysiu, robi?a? kiedy? ?arcie dla wielu osób w woku? Jeszcze taki pot au
>feu, na przyk?ad? Transport takiego gluta z kuchni do pokoju
>jednor?cznie jest co najmniej trudne. Ja dalej jestem za dwoma uchami!
>
>Ucha, ucha, ucha!!!!
>
>A do ciego pokriwki uzywam, to jus tes napisalem.
>
>A dzisiaj na obiad b?dzie doener kebab, dzieciaki zarz?dzi?y ;-)
>
>Waldek

aaa. jak o cateringu mowimy to insza inszosc. ja raczej tak
kameralnie...mam taka patelnie na paelle. zeliwna, ma ucha,
zgadzam sie. pieklam kiedys klops dla ponad 30 osob i wyszly mi
wszystkie formy do ciast jakie mialam, wiec marzylam o formie,
ktora by miala tak z metr, hehehe potem robilam juz inne dania,
mnie wyczerpujce psychicznie.

pokrywka oczywiscie jesli wok dubluje inne naczynia.
bezsprzecznie i oczywiscie ;))) ale jesli ma to byc wok jako wok,
to zbedne...no moze...jak sie ma male dzieci i im sie nudzi ;)

jakie to szczescie, ze juz nie musze liczyc miesa na deka per
glowa ;)
dzieci masz rozsadne i zaslupie

Krysia
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsgroups.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsgroups.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Ulimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-07 10:17:36

Temat: Re: Sprzety domowe
Od: "Jakub Jewuła" <b...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > podpisuje sie pod tym. raczka wazna, jesli chcesz miec konce
> > konczyn gornych w jakim takim stanie po gotowaniu, jestem anty
> > przykrywkowa - wok to wok, a nie garnek ;))
>
> Krysiu, robiłaś kiedyś żarcie dla wielu osób w woku? Jeszcze taki pot au
> feu, na przykład? Transport takiego gluta z kuchni do pokoju
> jednoręcznie jest co najmniej trudne. Ja dalej jestem za dwoma uchami!
>
> Ucha, ucha, ucha!!!!

Moj ma raczke i ucho po przeciwnej stronie - do noszenia.

q


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-07 10:47:05

Temat: Re: Sprzety domowe
Od: Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

Marek Smolinski <m...@c...uni.torun.pl> wrote:
> Mam kilka malych pytan do zorientowanych.

> 1) Chce kupic wok, ale nie wiem jaki ?

> a) zeliwny
> b) stalowy robiony mechanicznie
> c) stalowy klepany

Stalowy klepany. Miałem wcześniej żeliwny, ale IMHO jest niewygodny.

> z pokrywka, bez pokrywki, dno plaskie, dno okragle,
> z rakczka jak patelnia, czy z dwoma uszam jak granek

Pokrywka raczej rzadko się przydaje, ale zawsze lepiej mieć, niż nie
mieć. Dno wypukłe, chyba że masz kuchenke elektryczną (choć może i wtedy
da się ustawić na pierścieniu, czy innej podstawce). Jeśli chodzi
o trzymadła, to najlepiej wódka i zapojka w jednym: z jednej strony rączka,
z drugiej ucho. Można wtedy i wygodnie potrząsnąć i wygodnie przenosić
w razie potrzeby.

[ ... ]
> 3) Mozecie polecic jakas dobra ksiazke o kuchni chinskiej ?

R. Buttner, Qiu Chengzhong: "Kuchnia chińska", seria "Encyklopedia smakosza",
wyd. Delta

"Kuchnia azjatycka", seria "Wielka księga kucharska", wyd. Konemann

Mam też "Kuchnię chińską" z serii "Najlepsze dania" wydawnictwa 'Dom książki'
- znośna, "Kuchnię dalekiego wschodu" by Mayumi Ishi z serii broszurek
"Biblioteczka poradnika domowego" - niezła, oraz "Kuchnię chińską"
Łebkowskich z serii 'Encyklopedia sztuki kulinarnej' wyd. Prószyński - słaba.

Te znalazłem na półce, zapewne inni mogą polecic coś więcej. Był też cykl
artykułów o kuchni chińskiej w miesięczniku 'Kuchnia' jakieś 2-3 lata
temu [1], a zawsze można zajrzeć na stronę http://chinesefood.about.com.

HTH, Pedro

[1] Do Nudnego Grzesia: jakieś szanse na spis treści 'Kuchni' w postaci
elektronicznej?

--
#!/usr/bin/perl -- Maciej "Pedro" Jastrzebski p...@g...umcs.lublin.pl
open(h,${$|})?$_=<h>:f<vwy;$_.=<h>;split??;$=-=$=;wh
ile(!$S){$===48?exit:print
$_[$==unpack "x$?c",'&-$(T+$4+"4<+$T+!+$:!"g$B"< +!N/$(@!J$("$>h$B">4@(+!N&J'.
' $-4+J $>h$+f+J/J:-$g/(T$/(N</.+$&$d!/+J N0'];$?+=!$S;}

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-07 11:28:51

Temat: Re: Sprzety domowe
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>Moj ma raczke i ucho po przeciwnej stronie - do noszenia.
>
>q
>
to taki najlepszy. i godzi ludzi ;))

Krysia
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsgroups.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsgroups.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Ulimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

smakolyk z francuskiej grupy kuchennej (P)-latwy
Pytanie
Sałatka Miłosna z Okiem Godzilli (P)
Pyza
Tort cynamonowy do kawy - niejedzony (P)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »