Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!lublin.pl!news.lubli
n.pl!not-for-mail
From: Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sprzety domowe
Date: Tue, 7 May 2002 10:47:05 +0000 (UTC)
Organization: lubman
Lines: 48
Message-ID: <ab8bb9$9it$1@news.lublin.pl>
References: <3...@c...uni.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: apollo.man.lublin.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1020768425 9821 212.182.63.154 (7 May 2002 10:47:05 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 7 May 2002 10:47:05 +0000 (UTC)
User-Agent: tin/1.4.5-20010409 ("One More Nightmare") (UNIX)
(Linux/2.2.19-6.2.1+ow+reiserfs.7+dpt.5 (i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:107286
Ukryj nagłówki
Marek Smolinski <m...@c...uni.torun.pl> wrote:
> Mam kilka malych pytan do zorientowanych.
> 1) Chce kupic wok, ale nie wiem jaki ?
> a) zeliwny
> b) stalowy robiony mechanicznie
> c) stalowy klepany
Stalowy klepany. Miałem wcześniej żeliwny, ale IMHO jest niewygodny.
> z pokrywka, bez pokrywki, dno plaskie, dno okragle,
> z rakczka jak patelnia, czy z dwoma uszam jak granek
Pokrywka raczej rzadko się przydaje, ale zawsze lepiej mieć, niż nie
mieć. Dno wypukłe, chyba że masz kuchenke elektryczną (choć może i wtedy
da się ustawić na pierścieniu, czy innej podstawce). Jeśli chodzi
o trzymadła, to najlepiej wódka i zapojka w jednym: z jednej strony rączka,
z drugiej ucho. Można wtedy i wygodnie potrząsnąć i wygodnie przenosić
w razie potrzeby.
[ ... ]
> 3) Mozecie polecic jakas dobra ksiazke o kuchni chinskiej ?
R. Buttner, Qiu Chengzhong: "Kuchnia chińska", seria "Encyklopedia smakosza",
wyd. Delta
"Kuchnia azjatycka", seria "Wielka księga kucharska", wyd. Konemann
Mam też "Kuchnię chińską" z serii "Najlepsze dania" wydawnictwa 'Dom książki'
- znośna, "Kuchnię dalekiego wschodu" by Mayumi Ishi z serii broszurek
"Biblioteczka poradnika domowego" - niezła, oraz "Kuchnię chińską"
Łebkowskich z serii 'Encyklopedia sztuki kulinarnej' wyd. Prószyński - słaba.
Te znalazłem na półce, zapewne inni mogą polecic coś więcej. Był też cykl
artykułów o kuchni chińskiej w miesięczniku 'Kuchnia' jakieś 2-3 lata
temu [1], a zawsze można zajrzeć na stronę http://chinesefood.about.com.
HTH, Pedro
[1] Do Nudnego Grzesia: jakieś szanse na spis treści 'Kuchni' w postaci
elektronicznej?
--
#!/usr/bin/perl -- Maciej "Pedro" Jastrzebski p...@g...umcs.lublin.pl
open(h,${$|})?$_=<h>:f<vwy;$_.=<h>;split??;$=-=$=;wh
ile(!$S){$===48?exit:print
$_[$==unpack "x$?c",'&-$(T+$4+"4<+$T+!+$:!"g$B"< +!N/$(@!J$("$>h$B">4@(+!N&J'.
' $-4+J $>h$+f+J/J:-$g/(T$/(N</.+$&$d!/+J N0'];$?+=!$S;}
|