| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-07 07:05:40
Temat: Tort cynamonowy do kawy - niejedzony (P)Cynamonowy torcik z portalu wyborczej zielonogorskiej z serii
przepisy sluchaczy
Autor: Stanislawa Sucholas z Zielonej Góry
"Składniki: ciasto - 175 g mąki; 50 g mąki ziemniaczanej; 175 g
cukru kryształu; cztery jajka; 100 ml oleju; 100 ml mleka;
dwie paczki cukru waniliowego; trzy łyżeczki proszku do pieczenia;
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy. Krem - pół litra
mleka; trzy łyżki cukru; budyń czekoladowy; łyżeczka kakao;
cztery łyżki cynamonu (dwie paczki); 250 g masła; 50 g cukru
pudru; torebka cukru waniliowego. Dodatki - tabliczka gorzkiej
czekolady; 250 g dżemu wiśniowego, kompot wiśniowy z alkoholem, lub
herbata z alkoholem.
Przygotowanie tortu: Ciasto. Żółtka ubijamy z cukrem i paczką
cukru waniliowego, olejem i mlekiem. Dodajemy mąkę wymieszaną z
mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Osobno ubijamy
pianę z białek na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie
mieszając. Masę wlewamy do formy (średnia tortownica) z tzw. kominem,
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok.
35-40 min. Krem. Budyń przyrządzamy według przepisu na
opakowaniu. Studzimy. Cukier puder ucieramy z masłem i cukrem
waniliowym, dodajemy po jednej łyżeczce budyniu. Budyń słodzimy i
dodajemy cynamon oraz kakao. Ciasto kroimy na trzy blaty i skrapiamy
sokiem. Na dolny płat kładziemy konfitury z wiśni. Na
pozostałych częściach sam krem cynamonowy, zostawiając nieco do
ozdobienia wierzchu ciasta. Gotowy, poskładany torcik polewamy w
esy-floresy roztopioną na parze czekoladą. Wstawiamy do lodówki,
najlepiej smakuje na drugi dzień.
Pani Stanisława proponuje do torcika mocną kawę i odrobinę brandy."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |