Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.
edu.pl!news.rmf.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Tort cynamonowy do kawy - niejedzony (P)
Date: Tue, 07 May 2002 07:05:40 GMT
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <ab7tva$lrm$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1020754731 22390 217.96.222.87 (7 May 2002 06:58:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 7 May 2002 06:58:51 +0000 (UTC)
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:107163
Ukryj nagłówki
Cynamonowy torcik z portalu wyborczej zielonogorskiej z serii
przepisy sluchaczy
Autor: Stanislawa Sucholas z Zielonej Góry
"Składniki: ciasto - 175 g mąki; 50 g mąki ziemniaczanej; 175 g
cukru kryształu; cztery jajka; 100 ml oleju; 100 ml mleka;
dwie paczki cukru waniliowego; trzy łyżeczki proszku do pieczenia;
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy. Krem - pół litra
mleka; trzy łyżki cukru; budyń czekoladowy; łyżeczka kakao;
cztery łyżki cynamonu (dwie paczki); 250 g masła; 50 g cukru
pudru; torebka cukru waniliowego. Dodatki - tabliczka gorzkiej
czekolady; 250 g dżemu wiśniowego, kompot wiśniowy z alkoholem, lub
herbata z alkoholem.
Przygotowanie tortu: Ciasto. Żółtka ubijamy z cukrem i paczką
cukru waniliowego, olejem i mlekiem. Dodajemy mąkę wymieszaną z
mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Osobno ubijamy
pianę z białek na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie
mieszając. Masę wlewamy do formy (średnia tortownica) z tzw. kominem,
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok.
35-40 min. Krem. Budyń przyrządzamy według przepisu na
opakowaniu. Studzimy. Cukier puder ucieramy z masłem i cukrem
waniliowym, dodajemy po jednej łyżeczce budyniu. Budyń słodzimy i
dodajemy cynamon oraz kakao. Ciasto kroimy na trzy blaty i skrapiamy
sokiem. Na dolny płat kładziemy konfitury z wiśni. Na
pozostałych częściach sam krem cynamonowy, zostawiając nieco do
ozdobienia wierzchu ciasta. Gotowy, poskładany torcik polewamy w
esy-floresy roztopioną na parze czekoladą. Wstawiamy do lodówki,
najlepiej smakuje na drugi dzień.
Pani Stanisława proponuje do torcika mocną kawę i odrobinę brandy."
|