Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-ber
lin.de!glubsche.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sprzety domowe
Date: Tue, 07 May 2002 10:15:00 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 33
Message-ID: <3...@u...fu-berlin.de>
References: <3...@c...uni.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1020759260 16506276 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.75 [de] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: de,en,be,pl,sk,cs
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:107198
Ukryj nagłówki
> 1) Chce kupic wok, ale nie wiem jaki ?
>
> a) zeliwny
> b) stalowy robiony mechanicznie
> c) stalowy klepany
>
> z pokrywka, bez pokrywki, dno plaskie, dno okragle,
> z rakczka jak patelnia, czy z dwoma uszam jak granek
żeliwny jest ok jak masz dobrą kuchnię gazową lub węglową. No i
konserwacja trochę trudniejsza. Nie wszyscy lubią posmak starej skrobii
;-) To samo okrągłe denko. Nadaje się wyłącznie (no prawie) na taborety
gazowe i piece węglowe. Jak masz kuchenkę elektryczną, to już masz z
głowy wybór. Wok jest duży i jak jest w nim coś, to baardzo trudno to
utrzymać na rączce, aby się nie omskło. Pokrywka nie jest w zasadzie
konieczna do dań typowo chińskich. Czasami jednak się przydaje, choćby
po to, aby jarzyny "doszły", albo kuchenka potrzebna i odstawiasz na bok
coby nie wystygło.
podsumowanie: ja bym wziął stalowy klepany z uszami, pokrywką i płaskim
dnem.
> 2) Co sadziecie o zeliwnej patelni z powloka grewlonowa ?
> Co to jest ten grewlon ?
zdaje się jakaś modyfikacja politetrafluoroetenu. Inna nazwa
zastrzeżona.
>
> 3) Mozecie polecic jakas dobra ksiazke o kuchni chinskiej ?
mam parę, ale po niemiecku. Pewnie nie użądza? Taka mała z serii kolacja
pod lampionami też jest ok, ale nie jako "książka pierwszego rzutu"
Waldek
|