Data: 2002-05-07 08:15:00
Temat: Re: Sprzety domowe
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> 1) Chce kupic wok, ale nie wiem jaki ?
>
> a) zeliwny
> b) stalowy robiony mechanicznie
> c) stalowy klepany
>
> z pokrywka, bez pokrywki, dno plaskie, dno okragle,
> z rakczka jak patelnia, czy z dwoma uszam jak granek
żeliwny jest ok jak masz dobrą kuchnię gazową lub węglową. No i
konserwacja trochę trudniejsza. Nie wszyscy lubią posmak starej skrobii
;-) To samo okrągłe denko. Nadaje się wyłącznie (no prawie) na taborety
gazowe i piece węglowe. Jak masz kuchenkę elektryczną, to już masz z
głowy wybór. Wok jest duży i jak jest w nim coś, to baardzo trudno to
utrzymać na rączce, aby się nie omskło. Pokrywka nie jest w zasadzie
konieczna do dań typowo chińskich. Czasami jednak się przydaje, choćby
po to, aby jarzyny "doszły", albo kuchenka potrzebna i odstawiasz na bok
coby nie wystygło.
podsumowanie: ja bym wziął stalowy klepany z uszami, pokrywką i płaskim
dnem.
> 2) Co sadziecie o zeliwnej patelni z powloka grewlonowa ?
> Co to jest ten grewlon ?
zdaje się jakaś modyfikacja politetrafluoroetenu. Inna nazwa
zastrzeżona.
>
> 3) Mozecie polecic jakas dobra ksiazke o kuchni chinskiej ?
mam parę, ale po niemiecku. Pewnie nie użądza? Taka mała z serii kolacja
pod lampionami też jest ok, ale nie jako "książka pierwszego rzutu"
Waldek
|