Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!uw.edu.pl!newsgate.c
istron.nl!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news.tele.dk!newsfeed.arcor-online.ne
t!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!newsrouter.chello.at!newsfeed01.chello
.at!news.chello.at.POSTED!53ab2750!not-for-mail
From: "Magdalena W." <m...@c...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Szpinak [P]
Lines: 29
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Message-ID: <r2P5a.45337$Rb4.639348@news.chello.at>
Date: Sat, 22 Feb 2003 18:10:31 GMT
NNTP-Posting-Host: 62.179.6.41
X-Complaints-To: a...@c...pl
X-Trace: news.chello.at 1045937431 62.179.6.41 (Sat, 22 Feb 2003 19:10:31 MET)
NNTP-Posting-Date: Sat, 22 Feb 2003 19:10:31 MET
Organization: Customers chello Poland
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:147413
Ukryj nagłówki
Watek o nalesnikach szpinakowych mnie sprowokowal, zeby podac Wam przepis na
salatke szpinakowa.
Potrzeba:
- szpinaku swiezego dokladnie umytego (w cholere piasku w nim jest, pare
razy plukac trzeba) - u nas w domu po 15 deko na osobe schodzi, bo jemy to
jako danie samodzielne
- boczku wedzonego w kosteczke pokrojonego lub paseczki - okolo 10 deka na
czlowieka
- czosnku - min. 2 zabki na czlowieka
- octu balsamico ze 2 lyzki
- oliwy dobrej ze 2 lyzki na wypadek jakby boczek nie dosc "puscil"
tluszczyku
- parmezanu w kawalku zestruganego w cieniutenkie paseczki lub wiorki -
garstke
Szpinak kroimy w paseczki. Boczek na patelnie, niech sie wytopi i zrumieni.
Czosnek albo w cienkich plastereczkach albo zmiazdzony do tego zrumienionego
boczku. Gaz pod patelnia skrecic prawie do zera. Wchlupnac balsamico i
wymieszac. Jezeli sosiku za malo, dodac oliwy nieco. Gaz zakrecic. W to
wszystko wrzucic szpinak, szybko i dokladnie wymieszac, zeby sie z sosikiem
dobrze polaczyl.
Wylozyc na talerze albo na miske, posypac po wierzchu serowymi wiorkami.
Podawac z pieczywem acz niekoniecznie, z bialym winem mozna tez.
Pozdrawiam
Magda
|