Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Tomek" <c...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: TORT makowy
Date: Tue, 31 Jul 2001 06:33:46 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 35
Message-ID: <9k5dib$o7q$5@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pb33.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 996555147 24826 213.77.227.33 (31 Jul 2001 04:52:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 31 Jul 2001 04:52:27 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:60351
Ukryj nagłówki
Biszkopt
3 jajka
4 łyżki stołowe wody
15 dkg cukru kryształu
1 cukier waniliowy
10 dkg mąki pszennej
10 dkg mąki kartoflanej
1/2 proszku do pieczenia- pojedynczego
Wykonanie
Żółtka ubić z wodą i 1/3 cukru aż będzie gęsta masa.
Białka ubić na sztywno dodając resztę cukru.
Do ubitej piany dodać ubite żółtka, potem pozostałe składniki wymieszać.
Piec od 30 do 45 min.
Masa
8 jajek
25 dkg cukru pudru
25 dkg maku
1 łyżka miodu
8 szt. skruszonych biszkoptów
olejek migdałowy
bakalia: skórka cytryny, rodzynki
Wykonanie
Mak sparzyć i 3 razy przemleć w maszynce.
Żółtka utrzeć z cukrem i łyżką miodu.
Do utartych jajek dodać mak i ucierać ok.1/2 godz.
Do tego dodać skruszone biszkopty.
Z białek ubić pianę i dodać do masy makowej.
Tak wykonaną masą, przełożyć biszkopt.
********************************************
Smacznego!
|