« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-31 04:33:46
Temat: TORT makowyBiszkopt
3 jajka
4 łyżki stołowe wody
15 dkg cukru kryształu
1 cukier waniliowy
10 dkg mąki pszennej
10 dkg mąki kartoflanej
1/2 proszku do pieczenia- pojedynczego
Wykonanie
Żółtka ubić z wodą i 1/3 cukru aż będzie gęsta masa.
Białka ubić na sztywno dodając resztę cukru.
Do ubitej piany dodać ubite żółtka, potem pozostałe składniki wymieszać.
Piec od 30 do 45 min.
Masa
8 jajek
25 dkg cukru pudru
25 dkg maku
1 łyżka miodu
8 szt. skruszonych biszkoptów
olejek migdałowy
bakalia: skórka cytryny, rodzynki
Wykonanie
Mak sparzyć i 3 razy przemleć w maszynce.
Żółtka utrzeć z cukrem i łyżką miodu.
Do utartych jajek dodać mak i ucierać ok.1/2 godz.
Do tego dodać skruszone biszkopty.
Z białek ubić pianę i dodać do masy makowej.
Tak wykonaną masą, przełożyć biszkopt.
********************************************
Smacznego!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |