| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-10 08:37:47
Temat: Re: Tatar
Izunia wrote:
>
> Czy zna ktos przepis na tatara? Dostalam zamowienie a ja w zyciu tego nie
> robilam. Wiem tylko tyle, ze jest z surowego wolowego? miesa.
Izuniu - poprzedniej dyskusji o tatarach jakoż i o Tatarach pewnie nie
czytałaś (i nie wiesz co miał na myśli Jader pisząc o żywym koniu :)
Polecam - cofnij się o kilka tygodni - naprawdę warto.
Przypominam również (a Ciebie informuję) o tatarze z łososia / halibuta.
Jesli zamówienie na tatara pochodzi od kogoś, na kim Ci zależy, spróbuj
go zaskoczyć.
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-11 11:11:19
Temat: Re: TatarFeliks wrote:
> Michal R. Hoffmann wrote in message <3...@k...org.pl>...
[]
> >> Jak je zmielesz, dodasz troche oliwy , zoltko, pieprz i sol bedziesz
> >> wiedziala jak wyglada tatar...mozesz podac z boku posiekana cebulke...nie
> >> wszyscy lubia to w tatarze... nie wszyscy moga jesc surowa cebule...Nie
> daj
> >> sie wziasc na zadne dodawanie ogorkow kiszonych czy sardynek bo
> >> przedobrzysz...
> >> smacznego
> >> f.
> >a maaajeeeraaaaneeeek??????!
>
> MAJERANEK ?????????... Pomylila Ci sie widac grupa kuchnia z grupa
> chomor....
> F.
no nie wiem, ja zawsze jadlem tatara z majerankiem.
pozdrawiam,
--
misiek
*** IRC: nbrasil ICQ UIN: 3620591 | Michal R. Hoffmann ***
*** <mailto:misiek@knm.org.pl> | PO Box 41 ***
*** http://www.kki.net.pl/mis | 71-119 Szczecin 35 ***
*** -= member of: KNM, ZUKiH, HCKU =- | POLAND ***
----------- Money sometimes oils the wheel of justice -------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-11 16:13:40
Temat: Re: TATAR!> Poledwice zaraz po skreceniu natychmiast pocukrzyc (1 lyzeczka od herbaty
ja jestem kanserwatystą polędwica na tatar nie może byś mielona, musi być
siekana
tasaczek i hajda na polędwicę
jacek wilczek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-11 17:14:34
Temat: Odp: Tatar
> Izuniu - poprzedniej dyskusji o tatarach jakoż i o Tatarach pewnie nie
> czytałaś (i nie wiesz co miał na myśli Jader pisząc o żywym koniu :)
> Polecam - cofnij się o kilka tygodni - naprawdę warto.
To prawda, nie czytalam, ale napewno to uczynie.
> Przypominam również (a Ciebie informuję) o tatarze z łososia / halibuta.
> Jesli zamówienie na tatara pochodzi od kogoś, na kim Ci zależy, spróbuj
> go zaskoczyć.
Rzeczywiscie jest to osoba na ktorej mi zalezy, ale on nie lubi innowacji
jest tradycjonalista.
Raczej bylby niezadowolony, stwierdzilby, ze zniszczylam tatara.
W zwiazku z tym zrobilam najbardziej normalnego i wszyscy byli zadowoleni i
jeszcze brali dokladki.
Dziekuje za wszystkie przepisy, mimo ze skorzystalam tylko z jednego.
Iza
>
> sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-11 17:24:15
Temat: Re: Tatar
"Izunia" <i...@a...net> wrote in message
news:38f35e1f@news.astercity.net...
>
>
> Rzeczywiscie jest to osoba na ktorej mi zalezy, ale on nie lubi innowacji
> jest tradycjonalista.
> Raczej bylby niezadowolony, stwierdzilby, ze zniszczylam tatara.
> W zwiazku z tym zrobilam najbardziej normalnego i wszyscy byli zadowoleni
i
> jeszcze brali dokladki.
> Dziekuje za wszystkie przepisy, mimo ze skorzystalam tylko z jednego.
>
> Iza
>
>
Masz racje...inowacje wskazane sa po slubie.... Wtedy biedaczysko MUSI jesc
co mu dano....
Powodzenia
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-11 21:39:49
Temat: Re: Tatar> Czy zna ktos przepis na tatara? Dostalam zamowienie a ja w zyciu tego nie
> robilam. Wiem tylko tyle, ze jest z surowego wolowego? miesa.
Jeśli nigdy nie robiłaś, to będzie Ci trudno go doprawić do smaku.
Trochę się zdziwiłam, bo ja do tatara dodaję przyprawę maggi,
a tu nikt o tym nawet nie wspomniał. To regionalny wynalazek czy co?
Sama sól i pieprz daje bardzo mdły smak tatara... wg. mnie.
Ja do tatara dodaję: żółtko, pieprzu dość dużo, ale bez przesady,
oleju też nie żałując - ale tylko zwykłego, oliwa z oliwek
nie nadaje się, tatar nie ma tego smaku - oraz maggi. Olej i maggi
dodaję na zmianę po 'trochu' regulując smak.
Jako dodatek: pokrojona cebulka, może też być kiszony ogóreczek
w drobną kostkę oraz papryka też na drobno. Dodatki kładzie się
z boku tatara, lub oddzielnie i każdy bierze tyle i to, na co ma
ochotę. Oczywiście do tego świeży chlebek.
Muszę spróbować jeszcze dodać odrobinę cukru, aby mięso nie ciemniało.
--
Jola - wielbicielka tatara
j...@a...pl - http://www.jola.arkom.pl/
http://www.jola.arkom.pl/bookmark/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-12 01:20:30
Temat: Re: TATAR!"jacek wilczek" <j...@z...pl> wrote:
>> Poledwice zaraz po skreceniu natychmiast pocukrzyc (1 lyzeczka od herbaty
>
>ja jestem kanserwatystą polędwica na tatar nie może byś mielona, musi być
>siekana
>tasaczek i hajda na polędwicę
>
Hmmm. Ja osobiscie mam doswiadczenie i tak i tak i szczerze mowiac to mnie
nie robi wiekszej roznicy czy tatar jest siekany czy mielony. Znaczenie dla
mnie ma to jakie sa do tatara dodatki lub raczej jakich nie ma.
Sam uwielbiam tatara i mimo sporego ryzyka zlapania czegos przykrego jem go
kiedy tylko moge.
Na wszelakich bankietach i spotkaniach jak podaja tatara to jest zwykle
mielony i takiego jadam najczesciej. Tak tez czesto kiedys robiono w moim
domu. Sam jak mam czas to robie tatara w malakserze i wowczas go siekam na
przyslowiowa miazge. Jest wowczas taki delikatniejszy i jakoby sie
rozplywal w ustach. Nie powiem zeby to bylo zle. Ale w takim mielonym tez
jest cos interesujacego i dletego nie moge powiedziec ktory jest lepszy. Sa
inne 0 to prawda ale oba ok.
Pozdrawiam.
Lechu
--
Leszek(Lechu) Marmon
E-Mail: l...@N...ZNOSZE.SPAMU.ii.uj.edu.pl
_ _
| | ___ ___| |__ _ _ _ __/|
| | / _ \/ __| '_ \| | | | \'+.0|
| |__| __/ (__| | | | |_| | =(_^_)=
|_____\___|\___|_| |_|\__,_| U
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-12 01:20:31
Temat: Re: Tatar"Feliks" <f...@p...net> wrote:
>Masz racje...inowacje wskazane sa po slubie.... Wtedy biedaczysko MUSI jesc
>co mu dano....
Hehehe :-) Nic nie musi. Jak mu nie odpowiada to samo moze sobie robic. Ja
np. goruje sobie sam i jest mi z tym dobrze. Niestety nie zawsze mam na to
czas ale tu moge miec zaj wylacznie do siebie :-)
Czasem ukochana sie zlituje i zrobi mi to co lubie ale nie zawsze jest
tydzien dobroci :-)
Pozdrawiam.
Lechu
--
Leszek(Lechu) Marmon
E-Mail: l...@N...ZNOSZE.SPAMU.ii.uj.edu.pl
_ _
| | ___ ___| |__ _ _ _ __/|
| | / _ \/ __| '_ \| | | | \'+.0|
| |__| __/ (__| | | | |_| | =(_^_)=
|_____\___|\___|_| |_|\__,_| U
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-12 04:59:26
Temat: Re: TatarJola Backiel <j...@a...pl> wrote:
> > Czy zna ktos przepis na tatara? Dostalam zamowienie a ja w zyciu tego nie
> > robilam. Wiem tylko tyle, ze jest z surowego wolowego? miesa.
>
> Jeśli nigdy nie robi"aś, to będzie Ci trudno go doprawić do smaku.
> Trochę się zdziwi"am, bo ja do tatara dodaję przyprawę maggi,
> a tu nikt o tym nawet nie wspomnia". To regionalny wynalazek czy co?
> Sama sól i pieprz daje bardzo md"y smak tatara... wg. mnie.
Nie, to podobnie jak sardynka wynalazek barowej gastronnomii okresu
komuny, kiedy nie bylo sosu worcester.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-12 05:29:09
Temat: Re: Tatar
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1e8yr0p.cweb76oadbwgN%wlos@tele.com.pl...
> Jola Backiel <j...@a...pl> wrote:
>
> > > Czy zna ktos przepis na tatara? Dostalam zamowienie a ja w zyciu tego
nie
> > > robilam. Wiem tylko tyle, ze jest z surowego wolowego? miesa.
> >
> > Jeśli nigdy nie robi"aś, to będzie Ci trudno go doprawić do smaku.
> > Trochę się zdziwi"am, bo ja do tatara dodaję przyprawę maggi,
> > a tu nikt o tym nawet nie wspomnia". To regionalny wynalazek czy co?
> > Sama sól i pieprz daje bardzo md"y smak tatara... wg. mnie.
>
> Nie, to podobnie jak sardynka wynalazek barowej gastronnomii okresu
> komuny, kiedy nie bylo sosu worcester.
>
> Wladyslaw
Zwrocono mi tu kiedys uwage zeby pisac poprawnie....wiec poprawnie ten sos
nazywa sie worcestershire.... ale nawet amerykanie nie potrafia tego
wymowic...
http://www.lea-and-perrins.com/
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |