Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Jola Backiel" <j...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <38ed88c5$1@news.astercity.net>
Subject: Re: Tatar
Lines: 27
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Message-ID: <FYMI4.60704$a01.1321426@news.tpnet.pl>
Date: Tue, 11 Apr 2000 21:39:49 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.61.250
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 955489189 212.160.61.250 (Tue, 11 Apr 2000 23:39:49 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 11 Apr 2000 23:39:49 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26675
Ukryj nagłówki
> Czy zna ktos przepis na tatara? Dostalam zamowienie a ja w zyciu tego nie
> robilam. Wiem tylko tyle, ze jest z surowego wolowego? miesa.
Jeśli nigdy nie robiłaś, to będzie Ci trudno go doprawić do smaku.
Trochę się zdziwiłam, bo ja do tatara dodaję przyprawę maggi,
a tu nikt o tym nawet nie wspomniał. To regionalny wynalazek czy co?
Sama sól i pieprz daje bardzo mdły smak tatara... wg. mnie.
Ja do tatara dodaję: żółtko, pieprzu dość dużo, ale bez przesady,
oleju też nie żałując - ale tylko zwykłego, oliwa z oliwek
nie nadaje się, tatar nie ma tego smaku - oraz maggi. Olej i maggi
dodaję na zmianę po 'trochu' regulując smak.
Jako dodatek: pokrojona cebulka, może też być kiszony ogóreczek
w drobną kostkę oraz papryka też na drobno. Dodatki kładzie się
z boku tatara, lub oddzielnie i każdy bierze tyle i to, na co ma
ochotę. Oczywiście do tego świeży chlebek.
Muszę spróbować jeszcze dodać odrobinę cukru, aby mięso nie ciemniało.
--
Jola - wielbicielka tatara
j...@a...pl - http://www.jola.arkom.pl/
http://www.jola.arkom.pl/bookmark/
|