Data: 2000-04-12 06:08:52
Temat: Re: Tatar
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Feliks <f...@p...net> wrote:
> "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
> news:1e8yr0p.cweb76oadbwgN%wlos@tele.com.pl...
> > Jola Backiel <j...@a...pl> wrote:
> >
> > > > Czy zna ktos przepis na tatara? Dostalam zamowienie a ja w zyciu tego
> nie
> > > > robilam. Wiem tylko tyle, ze jest z surowego wolowego? miesa.
> > >
> > > Jeśli nigdy nie robi"aś, to będzie Ci trudno go doprawić do smaku.
> > > Trochę się zdziwi"am, bo ja do tatara dodaję przyprawę maggi,
> > > a tu nikt o tym nawet nie wspomnia". To regionalny wynalazek czy co?
> > > Sama sól i pieprz daje bardzo md"y smak tatara... wg. mnie.
> >
> > Nie, to podobnie jak sardynka wynalazek barowej gastronnomii okresu
> > komuny, kiedy nie bylo sosu worcester.
> >
> > Wladyslaw
>
> Zwrocono mi tu kiedys uwage zeby pisac poprawnie....wiec poprawnie ten sos
> nazywa sie worcestershire.... ale nawet amerykanie nie potrafia tego
> wymowic...
W polskich wydawnictwach kulinarnych forma Worcester wystepuje od XIX
wieku nieprzerwanie do dzisiaj. Ja pisze po polsku.
Wladyslaw
|