Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tatar
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Message-ID: <1e8ytgj.sfprtg1fgatikN%wlos@tele.com.pl>
References: <38ed88c5$1@news.astercity.net> <FYMI4.60704$a01.1321426@news.tpnet.pl>
<1e8yr0p.cweb76oadbwgN%wlos@tele.com.pl>
<8d11e8$62do$2@newssvr03-int.news.prodigy.com>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Organization: Telezynski i Syn
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered)
Lines: 32
Date: Wed, 12 Apr 2000 06:08:52 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.54.70
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 955519732 212.160.54.70 (Wed, 12 Apr 2000 08:08:52 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 12 Apr 2000 08:08:52 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26703
Ukryj nagłówki
Feliks <f...@p...net> wrote:
> "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
> news:1e8yr0p.cweb76oadbwgN%wlos@tele.com.pl...
> > Jola Backiel <j...@a...pl> wrote:
> >
> > > > Czy zna ktos przepis na tatara? Dostalam zamowienie a ja w zyciu tego
> nie
> > > > robilam. Wiem tylko tyle, ze jest z surowego wolowego? miesa.
> > >
> > > Jeśli nigdy nie robi"aś, to będzie Ci trudno go doprawić do smaku.
> > > Trochę się zdziwi"am, bo ja do tatara dodaję przyprawę maggi,
> > > a tu nikt o tym nawet nie wspomnia". To regionalny wynalazek czy co?
> > > Sama sól i pieprz daje bardzo md"y smak tatara... wg. mnie.
> >
> > Nie, to podobnie jak sardynka wynalazek barowej gastronnomii okresu
> > komuny, kiedy nie bylo sosu worcester.
> >
> > Wladyslaw
>
> Zwrocono mi tu kiedys uwage zeby pisac poprawnie....wiec poprawnie ten sos
> nazywa sie worcestershire.... ale nawet amerykanie nie potrafia tego
> wymowic...
W polskich wydawnictwach kulinarnych forma Worcester wystepuje od XIX
wieku nieprzerwanie do dzisiaj. Ja pisze po polsku.
Wladyslaw
|