Data: 2000-04-12 06:13:48
Temat: Re: Tatar
Od: "Feliks" <f...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1e8ytgj.sfprtg1fgatikN%wlos@tele.com.pl...
> Feliks <f...@p...net> wrote:
>
> > "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
> > news:1e8yr0p.cweb76oadbwgN%wlos@tele.com.pl...
> > > Jola Backiel <j...@a...pl> wrote:
> > >
> > > > > Czy zna ktos przepis na tatara? Dostalam zamowienie a ja w zyciu
tego
> > nie
> > > > > robilam. Wiem tylko tyle, ze jest z surowego wolowego? miesa.
> > > >
> > > > Jeśli nigdy nie robi"aś, to będzie Ci trudno go doprawić do smaku.
> > > > Trochę się zdziwi"am, bo ja do tatara dodaję przyprawę maggi,
> > > > a tu nikt o tym nawet nie wspomnia". To regionalny wynalazek czy co?
> > > > Sama sól i pieprz daje bardzo md"y smak tatara... wg. mnie.
> > >
> > > Nie, to podobnie jak sardynka wynalazek barowej gastronnomii okresu
> > > komuny, kiedy nie bylo sosu worcester.
> > >
> > > Wladyslaw
> >
> > Zwrocono mi tu kiedys uwage zeby pisac poprawnie....wiec poprawnie ten
sos
> > nazywa sie worcestershire.... ale nawet amerykanie nie potrafia tego
> > wymowic...
>
> W polskich wydawnictwach kulinarnych forma Worcester wystepuje od XIX
> wieku nieprzerwanie do dzisiaj. Ja pisze po polsku.
>
> Wladyslaw
>
A ja tak jak jest napisane na butelce tego sosu..
F.
|