Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newspump.monmouth.co
m!newspeer.monmouth.com!newscon04.news.prodigy.com!news-k12.news.prodigy.com!pr
odigy.com!not-for-mail
From: "Feliks" <f...@p...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tatar
Date: Tue, 11 Apr 2000 23:13:48 -0700
Organization: Prodigy Internet http://www.prodigy.com
Lines: 38
Message-ID: <8d1421$as48$1@newssvr03-int.news.prodigy.com>
References: <38ed88c5$1@news.astercity.net> <FYMI4.60704$a01.1321426@news.tpnet.pl>
<1e8yr0p.cweb76oadbwgN%wlos@tele.com.pl>
<8d11e8$62do$2@newssvr03-int.news.prodigy.com>
<1e8ytgj.sfprtg1fgatikN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: lsana040-1267.splitrock.net
X-Trace: newssvr03-int.news.prodigy.com 955519873 4504157 63.255.38.251 (12 Apr 2000
06:11:13 GMT)
X-Complaints-To: a...@p...net
NNTP-Posting-Date: 12 Apr 2000 06:11:13 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.3825.400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.3825.400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26704
Ukryj nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1e8ytgj.sfprtg1fgatikN%wlos@tele.com.pl...
> Feliks <f...@p...net> wrote:
>
> > "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
> > news:1e8yr0p.cweb76oadbwgN%wlos@tele.com.pl...
> > > Jola Backiel <j...@a...pl> wrote:
> > >
> > > > > Czy zna ktos przepis na tatara? Dostalam zamowienie a ja w zyciu
tego
> > nie
> > > > > robilam. Wiem tylko tyle, ze jest z surowego wolowego? miesa.
> > > >
> > > > Jeśli nigdy nie robi"aś, to będzie Ci trudno go doprawić do smaku.
> > > > Trochę się zdziwi"am, bo ja do tatara dodaję przyprawę maggi,
> > > > a tu nikt o tym nawet nie wspomnia". To regionalny wynalazek czy co?
> > > > Sama sól i pieprz daje bardzo md"y smak tatara... wg. mnie.
> > >
> > > Nie, to podobnie jak sardynka wynalazek barowej gastronnomii okresu
> > > komuny, kiedy nie bylo sosu worcester.
> > >
> > > Wladyslaw
> >
> > Zwrocono mi tu kiedys uwage zeby pisac poprawnie....wiec poprawnie ten
sos
> > nazywa sie worcestershire.... ale nawet amerykanie nie potrafia tego
> > wymowic...
>
> W polskich wydawnictwach kulinarnych forma Worcester wystepuje od XIX
> wieku nieprzerwanie do dzisiaj. Ja pisze po polsku.
>
> Wladyslaw
>
A ja tak jak jest napisane na butelce tego sosu..
F.
|