Data: 2000-04-11 21:39:49
Temat: Re: Tatar
Od: "Jola Backiel" <j...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Czy zna ktos przepis na tatara? Dostalam zamowienie a ja w zyciu tego nie
> robilam. Wiem tylko tyle, ze jest z surowego wolowego? miesa.
Jeśli nigdy nie robiłaś, to będzie Ci trudno go doprawić do smaku.
Trochę się zdziwiłam, bo ja do tatara dodaję przyprawę maggi,
a tu nikt o tym nawet nie wspomniał. To regionalny wynalazek czy co?
Sama sól i pieprz daje bardzo mdły smak tatara... wg. mnie.
Ja do tatara dodaję: żółtko, pieprzu dość dużo, ale bez przesady,
oleju też nie żałując - ale tylko zwykłego, oliwa z oliwek
nie nadaje się, tatar nie ma tego smaku - oraz maggi. Olej i maggi
dodaję na zmianę po 'trochu' regulując smak.
Jako dodatek: pokrojona cebulka, może też być kiszony ogóreczek
w drobną kostkę oraz papryka też na drobno. Dodatki kładzie się
z boku tatara, lub oddzielnie i każdy bierze tyle i to, na co ma
ochotę. Oczywiście do tego świeży chlebek.
Muszę spróbować jeszcze dodać odrobinę cukru, aby mięso nie ciemniało.
--
Jola - wielbicielka tatara
j...@a...pl - http://www.jola.arkom.pl/
http://www.jola.arkom.pl/bookmark/
|