Data: 2003-11-27 13:53:16
Temat: Tequilla złota a srebrna
Od: Tomek Głowacki <t_gl@_blabla_o2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
Czy ktoś obeznany w zasadach podawania alkoholi może mi wytłumaczyć
dlaczego niektórzy barmani uparcie podają złotą tequillę z ... cynamonem
i pomarańczą ? srebrną zaś z cytryną i solą.
Jak dla mnie, oryginalnie powinno się pić z cytryną i solą - niezleżnie
od koloru. Powiem wiecej, można pić pod marynowaną, słoną, ostrą
papryczkę i cytrynę , ewentualnie pod tabasco i cytrynę..... ale cynamon
i pomarańcza? to chyba kompletnie nie o to chodzi.
Wydaje mi się, że to połączenie soli, cytryny i tequilli daje
charakterystyczną nutę smaku - bardzo przypominającą potrawy
meksykańskie, ich zapach i posmak.
Wogóle, na czym dokładnie polega różnica w złotej i srebrnej tequilli ?
Destylacja? Inna odmiana produktu wstępnego? Leżakowanie, blendowanie?
Pozdrawiam,
Tomek
|